'Susurluk Tostu'nun Ünü Ekmeğine Talebi Artırdı

Bol köpüğü ve lezzetiyle meşhur Susurluk ayranının yanında ikram edilmek üzere yaklaşık 55 yıl önce yapılmaya başlanan ve coğrafi işaret alınması için girişimlerde bulunulan tost kadar ekmeği de ilgi görüyor İlçedeki fırınlarda üretilen tost ekmekleri, bölgedeki dinlenme tesisleri ve lokantaların yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor Fırıncı Kafa: 'Çok talep gördüğü için zaman zaman 24 saat çalışıyoruz. Burası ufak bir yer ama ürettiğimiz ekmeğin tadı tüm ülkeye yayıldı'

HARUN KAYMAZ - Balıkesir'in Susurluk ilçesinin meşhur ayranının yanında ikram edilmek üzere yaklaşık 55 yıl önce yapılmaya başlanan ve coğrafi işaret alınması için girişimlerde bulunulan 'Susurluk tostu'nun ünü, ekmeğine talebi artırdı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, hayvancılıkta Balıkesir'in önemli merkezleri arasında bulunan Susurluk'ta, tümü saf ırk 35 bin büyükbaş ve 41 bin küçükbaş yetiştiriciliği yapılıyor. Bu özelliği nedeniyle et ve süt ürünlerinde ön plana çıkan Susurluk, ayranı ve tostuyla yakından tanınıyor.

'Ayrancı Şükrü'nün 1950'li yıllarda yayıkta yapıp, İzmir-İstanbul kara yolundan geçenlere satmasıyla ünlenen bol köpüklü 'Susurluk ayranı'ndan sonra üretimine başlanan 'Susurluk tostu', Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden gelen turistler tarafından da beğeniyle tüketiliyor.

İlçede bulunan irili ufaklı birçok fırın, bölgedeki dinlenme tesisleri ve lokantaların yanı sıra İstanbul'dan Bodrum'a, Antalya'dan Ankara'ya kadar ülkenin dört bir yanına, her ay yüz binlerce tost ekmeği gönderiyor.

Lokanta, dinlenme tesisleri ve alışveriş merkezlerinde fastfood satan iş yerlerinin taleplerini karşılayan fırıncı Hüseyin Kafa, yıllardır sürdürdüğü babadan kalma mesleğini, çocuğuna aktarmayı istediğini söyledi.

Babalarının, 1960'lı yıllarda Susurluk ayranının yanına tostunun yapılmasının ardından ''tost ekmeği'' üretimine başladığını dile getiren Kafa, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin her bölgesinden sipariş alıyoruz. Bugün İstanbul'dan bin 500 sipariş geldi. Müşterimiz de kendisi gelerek bizden tost ekmeklerini teslim alacak. İlçedeki arkadaşlarımızla ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Çok talep gördüğü için zaman zaman 24 saat çalışıyoruz. Burası ufak bir yer ama ürettiğimiz ekmeğin tadı tüm ülkeye yayıldı. Bunlar eski tip tavalarda oluyor. Yani hem biraz ekmeğin eskimiş olması hem de hamurun dinlenmesi gerekiyor. Yeni teknolojiye ayak uydurmaya çalışırsanız, başarılı olamazsınız. Belki de başarının sırrı burada ortaya çıkıyor.''

- 'İlçe küçük, tostun ünü büyük'

Susurluk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İrfan Ayyıldız ise Susurluk ayranından sonra tostuna da coğrafi işaret almak üzere yaptıkları başvurunun sonucunu beklediklerini bildirdi.

İlçelerinin küçük, tostlarının ününün büyük olduğunu vurgulayan Ayyıldız, şöyle devam etti:

'Susurluk tostu, Bursa-İzmir karayolunda yer alan, bulunduğu konum itibarıyla yolcular ve çevredeki insanların molalarında uğrak yeri olan tesis ve işletmelerde en çok tercih edilen yiyeceklerden biridir. Ayranın yanında ikram edilmek üzere bu üründen sonra yapılmaya başlandığı biliniyor. Tost ekmeğimiz zenginleştirilmiş un kullanılarak yapılıyor. Yüksek oranda vitamin ve mineraller içerir. Buğday unu, içme suyu, maya, bitkisel yağ, şeker, tuz var. Mayası özel hazırlanır, bekletilir. Pişirme derecesi çok önemlidir. Yani bu iş bilinmeden yapılmaz. Zaten bu lezzetini 55 yıldır koruduğu için bugün onlarca kentten, ayda yüz binlerle ifade edilen tost ekmeği siparişi alınıyor. Her fırının müşterisi ayrı. Biri Antalya'ya gönderirken, diğeri İstanbul'a veriyor. Biz ekmeğimizin daha da çok tanınması ve ilçemize katkı sağlaması için elimizden geleni yapıyoruz.'

Türkiye'nin her yerinde tüketilen tostun ekmeğinin Susurluk'tan gitmiş olabileceğini belirten Ayyıldız, 'Tost ekmeği gönderiyoruz ancak Susurluk tostunun tadını merak edenleri ilçemize davet ediyoruz. Sadece ekmeği değil, içinde kullanılan peyniri, sucuğu ve pişirme tekniği de çok önemli' dedi.
Kaynak: AA