STK'lardan Beyaz Bayraklı Sivil İnisiyatif

İzmir’de, 113 sivil toplum kuruluşu, Beyaz Sivil İnsiyatif adı altında çalışma grubu oluşturdu. Logosu beyaz bayrak olan inisiyatif üyeleri, ellerinde beyaz bayrak ve zeytin dalı ile açıklama yaparak “ülkede hiç bir insanın artık savaşı andıran şiddet nedeniyle ölmemesi, yaralanmaması ve engelli kalmaması için bu kötü gidişe “dur” demek istediklerini belirtti.

STK'lardan Beyaz Bayraklı Sivil İnisiyatif
İzmir’de gönüllülük ilkesi ile faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, ülke gündemini değerlendirmek üzere geçen Çarşamba günü toplantı yaptı. 61 sivil toplum kuruluşunun yöneticilerinin katıldığı toplantının sonucunda beyaz bayrak logosu ile Beyaz Sivil İnisiyatif adı altında çalışma grubu oluşturuldu. 113 sivil toplum kuruluşunun imzasının bulunduğu basın metnini, ellerinde beyaz bayrak ve zeytin dalı ile kamuoyu ile paylaşan inisiyatif üyeleri, ülkede hiç bir insanın artık savaşı andıran şiddet nedeniyle ölmemesi, yaralanmaması ve engelli kalmaması için bu çalışmayı başlattıklarını belirtti ve kamuoyunu bu kötü gidişe “dur” demeye davet etti.

“ÜLKEMİZİN HAK ETMEDİĞİ TANIMLAMALARDA BULUNULUYOR”

Konuşmasını, ellerinde beyaz bayrak ve zeytin dalı olan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile birlikte yapan Beyaz Sivil İnisiyatif Komisyonu Başkanı Abdullah Cıstır, “Biz, yaşadığımız bu güzel ülkenin, içinde bulunduğu duruma ve her gün biraz daha azalan sevgi ve kardeşlik ortamına, her gün gelen ölüm haberlerine, insanların gitmeye korktuğu, ülkemizin doğu ve Güneydoğu bölgesine neden gidilemediğine, tüm yaşananlara rağmen sadece taziye mesajı yayınlayan sayın yöneticilerimize ve karar vericilere, tepkimizi gösterebilmek adına bir araya geldik. Bazı yerli, yabancı yayın ve düşünce kuruluşları, ‘Türkiye iç savaşa gidiyor’, ‘Türkiye, Orta Doğu gibi olacak’,‘kutuplaşmış bir ülke’ , ‘sınırları içinde istikrarsızlık var’, ‘istikrar arayışı kaosu getirdi’ şeklinde Ülkemizin kesinlikle hak etmediği tanımlamalarda bulunulmaktadır. Sayısı her geçen gün artan bu söylemler ülkemizdeki barış umutlarını baltalamaktadır. Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan olaylar, rutin olaylar haline gelmeye başladı ve asla anlayamadığımız bir akıl tutulması ile üzülerek ifade ediyoruz ki, yaşanan olaylar ve ölüm haberleri sıradanlaşmaya başlamıştır.”

“ŞİDDET SARMALI”

Türkiye’nin, 7 Haziran seçimlerinden bu yana bir şiddet sarmalının içine düştüğünü, yaklaşık yedi aylık süreç içinde masum sivillerin bulunduğu yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini ve ülkenin doğusunun yangın yerine döndüğünü söyleyen Cıstır, “Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Sultanahmet‘te masum insanların katledilmesi ile ülkemizin doğusu ve batısında da çok boyutlu bir şekilde yayılmış ve yüreğimizi yakan can kayıplarına ve telafisi son derece güç, maddi ve manevi kayıplara neden olmuştur. Büyük acı yaşadığımız bu süreç boyunca yaşamını kaybeden sivil halkımıza ve görevi başında şehit düşen güvenlik mensuplarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve metanet diliyoruz.”

“BU GİDİŞE ‘DUR’ DEMEK İSTİYORUZ”

Kaybedilen her canın içlerini yaktığını ifade eden Cıstır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanılan şiddet olaylarına tepki gösterenler, sokakta eylem yapan insanlar, kınama mesajı yayınlayan sivil toplum kuruluşları, siyasi otorite, siyasi partiler ve özel sektör yöneticileri giderek azalmaya başlamıştır. Maalesef bu, şiddetin kanıksandığı ve artık rutin bir olay olarak kabul edilmeye başladığının göstergesidir. Yaşanan olayların batıdaki yansımaları anlaşılamaz bir şekilde gelişmektedir. Patlayan bombalar, linç kültürünün yayılmasına neden olmuştur. Biz aşağıda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları, bu kötü gidişe ‘dur’ demek istiyoruz ve tüm kamuoyunu, ‘dur, güzel ülkemde neler oluyor’, ‘dur, sevgi ve kardeşlik nereye gidiyor’, ‘dur, hoşgörümüze ne oldu’, ‘dur, artık analar ağlamasın’, ‘dur, bu ateşe son verin’, ‘dur dur’, ‘dur artık, insanlık ölmesin’ demeye davet ediyoruz.”
Kaynak: İHA