Prodoos Başkan Yardımcısı Yakut'tan Hes Eleştirisi

Kısa adı PRODOSS olan Adana Profesyonel Doğa ve Su Sporları Kulübü Başkan Yardımcısı Mehmet Yakut, Karaisalı’ya kurulan hidro elektrik santrallerinin (HES) Karaisalı’yı bitirmek üzere olduğunu söyledi.

Prodoos Başkan Yardımcısı Yakut'tan Hes Eleştirisi
Yakut, Karaisalı Belediyesi Meclis Salonu’nda “Karaisalı’da Yenilebilir Yabani Nebatın Araştırılması ve Ekoturizmin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında kursiyerlere “Turistlerin Beklentileri” konulu verdiği seminerde, Adana’nın en bakir, bozulmamış ilçelerinden biri olan Karaisalı’nın bakir, doğal ortamının yapılan HES’lerle bitirildiğini ileri sürerek, “Karaisalılar ilçelerine sahip çıkmalıdırlar” dedi.

Çakıt, Körkün ve Eğlence Çayları üzerinde eskiden rafting yapıldığını kaydeden Yakut, şimdi de bu çaylar üzerinde 5 adet HES’lerin kurulduğunu söyledi.

Vadi içindeki canlıların yabancı seslerden dolayı yaşam alanlarını terk ettiğini belirten Mehmet Yakut, “Biz o zaman Çakıt Çayında niye yürüyelim? Doğa gezgini, doğa sporcusu ve turist olarak niçin Karaisalı’ya gelelim?” diye konuştu.

Turistin beklentilerine değinen PRODOSS Başkan Yardımcısı Mehmet Yakut, bu beklentiler içerisinde en çok önem verilen şeyin sadelik ve otantik olmasına dikkat çekerek, “En vahşi yaratıklar, insandır. Arabanın, motorun girdiği yerler çöplüğe dönmektedir. Tüm doğal yaşamı yok edip, HES araçlarının kolay gidip gelebilmesi için yollar yapılmaktadır. Başta Karaisalı halkı ve yerel yöneticileri ilçelerine sahip çıkarak, bir an önce eko turizmin gelişmesin engel olan olaylara dur demelidirler. Böyle giderse pek yakında Hasan Dede dağı kalmayacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA