Engel Tanımayan Beden Eğitimi Öğretmeni

Geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum olan Ramazan Sincar, azmi ile herkesi şaşırtıyor. Beden eğitimi öğretmenliği yapan Sancar, azmi ile hem öğrencilerine hem de tekerlekli sandalyeye mahkum olan yüzlerce kişiye örnek oldu.

Engel Tanımayan Beden Eğitimi Öğretmeni
İstanbul’da 3 yıldır beden eğitimi öğretmenliği yapan 28 yaşındaki Türkiye Omurilik Felçliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Sincar, geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci oldu. Kendi kullandığı arabası ile öğrencilerini tebrik için Samsun’a giden Sincar, yorulunca otoyolun cep kısmına girip uyudu. Bir süre sonra arkadan hızla gelen bir otomobil, kontrolünü kaybederek Sincar’ın içinde olduğu araca çarptı. Sincar gözlerini açtığında doktorlar ona omurilik felci olduğunu ve bir daha yürüyemeyeceğini söyledi.

Hastanede tedavi görürken ziyarete gelen Sevda Yar ile Ramazan arasında bir ilişki başladı.

1 yıllık hastanede süren tedavinin ardından taburcu olan Ramazan Sincar ve Sevda Yar soluğu nikah masasında aldı. Ramazan Sincar, eşi Sevda’nın da desteğiyle tekrar beden eğitimi öğretmenliğine başlamak istedi. Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunan Sincar, ardından evine en yakın engelli rampaları olan Füsun Yönder Anadolu Lisesi’nde beden eğitimi öğretmenliğine başladı.

“HERKESTE ŞAŞKINLIK BELİRTİSİ OLDU”

Öğrencileriyle beden eğitimi dersinde beraber ısınma hareketleri yapan, masa tenisi oynayan Ramazan Sincar, “Çevremden çok olumu tepkiler alıyorum. Hatta diğer beden eğitimi arkadaşlarım kendilerinden daha iyi beden eğitimi dersi işlediğimi söylerler. Benim öğretmen olduğumu ilk başta anlayamadılar kurul toplantısına girip kendimi öğretmen olarak tanıttığım zamana kadar. Herkeste bir şaşkınlık belirtisi oldu. Gelip dersi nasıl işlediğimi gören öğretmenler ve veliler oldu. Öğrenciler başta tekerlekli sandalye ile nasıl ders işleyecek diye izlenime kapıldılar” dedi.

“RAMAZAN SEN BİR DAHA YÜRÜYEMEYECEKSİN”

Kaza sonrası doktoru ile konuştuklarının aklından çıkmadığını belirten Sincar, “Doktorların bana söylediği tek kelime; ‘Ramazan sen bir daha yürüyemeyeceksin’. Benim çok aktif bir hayatım vardı, yürüyemeyecek olmam beni çok düşündürüyordu. O süreçte küçük bir psikolojik tramvay geçirdim ama kendim bunun üstesinden gelmem gerektiğini düşündüm. Her engellinin uğraşması gereken mutlaka bir iş olmalı. Eve kapanıp üstesinden gelebileceklerini kimse düşünmesin. Ben öğretmenim ama herkesin yapabileceği bir iş vardır” diye konuştu.

“NASIL DERS İŞLEDİĞİNİ GÖRDÜM”

Fisun Yönder Anadolu Lisesi Okulu Müdürü Halil İbrahim Akpolat, “Görünce şaşırdım, beden eğitimi dersi biraz daha hareket isteyen bir derstir. Öğrenciler ile iç içe olunması gerektiğini düşündüm. Nasıl ders işlediğini gördüm, gayet güzel bir şekilde işliyor. Herhangi bir öğretmenden bir farkı olmadan ders işleyebileceğini gördüm” şeklinde konuştu.

10. sınıfa giden Şerife Çağlar adlı öğrenci ise, “Daha önce hiç böyle durumda olan bir öğretmenle karşılaşmamıştık. Böyle olmasının bizim için hiçbir farkı yoktu, dersi diğer öğretmenlerimizle olduğu gibi işliyoruz. Bizimle gerçekten çok ilgilenen bir öğretmendir” dedi.

10. sınıfa giden Levet Alp da, “Beden eğitimi hocamı gördüğüm zaman tekerlekli sandalyede olduğu için şaşırdık. Ama bu onun için bir engel olmadığını 2 senedir girdiği derslerde gördük” diye konuştu.

ENGELİLER İÇİN DAHA YAŞANILABİLİR BİR HAYAT

Geçirdiği kaza sonrası tekrar beden eğitimi öğretmenliğine dönen Ramazan Sincar, hayatın engeliler için daha yaşanılabilir olmasını ve yurt dışında uygulanan kişisel asistanlık hizmetinin verilmesini istediğini dile getirdi. Sincar, arkadaşı Abdürrezak Gezer olmadan okula ders vermeye gelemiyor.
Kaynak: İHA