İran'daki 'Adaylık Krizi'

Muhafazakarlar Koalisyonu Sözcüsü Adil: 'Bazıları, Anayasayı Koruyucular Konseyi'ni, adaylıkları reddetmesi sebebiyle eleştiriyormuş. Dini liderin de buyurduğu gibi, rejimi kabul etmeyenler meclise girecek diye bir şey yok''Devrim, velayet ve muhafazakarlık sloganlarıyla ayrı ayrı aday listelerinin hazırlanması halkı zor duruma sokacaktır ve bu durumun hangi grubun işine yarayacağı bellidir'

Muhafazakarlar Koalisyonu Sözcüsü Haddad Adil, 26 Şubat'ta yapılacak 10'uncu dönem parlamento seçimleri için adaylık başvurusu yapanların çoğuna izin verilmemesine ilişkin, 'Bazıları, Anayasayı Koruyucular Konseyi'ni, adaylıkları reddetmesi sebebiyle eleştiriyormuş. Dini liderin de buyurduğu gibi, rejimi kabul etmeyenler meclise girecek diye bir şey yok' dedi.

Başkent Tahran'ın güneyindeki Şehr-i Rey kentinde Muhafazakarlar Konseyi Konferansı'nda konuşan Adil, ülkede son günlerde tartışma konusu olan Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin, İran Meclisi reformist aday adaylarının bir çoğunu reddetmesini savundu.

Dini lider Ayetullah Hamaney'e yakın derecede akrabalığıyla tanınan Adil, 'Siyasi nüfuzu argümanlarından biri seçimlerdir. Dini liderin (Hamaney) belirttiği gibi, düşmanlar seçim yoluyla da nüfuz etmeye çalışıyorlar. Seçimler yoluyla da tesir etmeye çalışıyorlar. Bazıları, Anayasayı Koruyucular Konseyi'ni adaylıkları reddetmesi sebebiyle eleştiriyormuş. Dini liderin de buyurduğu gibi, rejimi kabul etmeyenler meclise girecek diye bir şey yok' ifadelerini kullandı.

İran Meclisi seçimlerinde muhafazakarların birlik olması gerektiğini dile getiren Arif şunları söyledi:

'Devrim, velayet ve muhafazakarlık sloganlarıyla ayrı ayrı aday listelerinin hazırlanması halkı zor duruma sokacaktır ve bu durumun hangi grubun işine yarayacağı bellidir. Geçtiğimiz günlerde iyi gelişmeler oldu. Ruhaniyet-i Mübariz (Mücadeleci Din Adamları) Tahran ve Kum kentinde büyük alimler, Ayetullah Yezdi, Ayetullah Misbah ve Ayetullah Muvahhid-i Kermani'yle bir araya geldik ve Muhafazakarlar Koalisyonu Merkez Şurası'nı kurduk. Bu Şura, dini lider (Hamaney) ve İmam Humeyni ve halkın gönlünü hoş edecek çeşitli programlar hazırladı. Muhafazakarlar Koalisyonu listesi, 1 Şubat'a kadar tamamlanmış olacaktır.'

Ülkedeki muhafazakarları bir çatı altında toplamayı hedefleyen Muhafazakarlar Koalisyon'u, 2008 yılındaki 8'inci dönem İran Meclisi seçimlerine muhafazakarların ortak listeyle girmeleri amacıyla kuruldu.

-Seçimler 26 Şubat'ta

İran'da 26 Şubat'ta Parlamento Seçimleri, Uzmanlar Meclisi Seçimleri ile eş zamanlı olarak yapılacak. 10'uncu dönem parlamento seçimlerinde adaylar 290 sandalye için yarışacak.

Ülkedeki kanunlara göre, 30 yaşından küçük, 75 yaşından büyük olmaması gereken adayların, en az yüksek lisans derecesinde eğitim almış olmaları gerekiyor. Adaylıkları yine Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanması gereken milletvekili adaylarının yeterliliği iki aşamada değerlendiriliyor. Birinci aşamadaki değerlendirmede İçişleri Bakanlığı bünyesindeki İcra Kurulunun, adayların bahsedilen şartları taşıyıp taşımadıklarının tespitini yapmasının ardından ikinci aşama olan Anayasayı Koruyucular Konseyi’ne bağlı Denetleme Heyeti adayların siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceledikten sonra adaylığın kabulü ya da reddi yönündeki kararını açıklıyor. Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından adaylığı reddedilen kişilerin itirazı aynı konsey tarafından incelenecek ve seçim tarihi olan 26 Şubat'tan iki gün öncesine kadar açıklanacak.

Kaynak: AA