'Turizmdeki Krizden Büyüyerek Çıkacağız'

SAYD Başkanı Altınay: '(Rusya ile yaşanan kriz) Bu krizden de büyüyerek çıkacağız. Zira tüm tüketici yani turist, Türkiye'sizliğe en fazla bir yıl dayanabilir'

Seyehat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, Rusya ile yaşanan krizden büyüyerek çıkacaklarını belirterek, 'Zira tüm tüketici yani turist, Türkiye'sizliğe en fazla bir yıl dayanabilir' dedi.

Antalya'da, 5-6 Şubat tarihlerinde Cam Piramit'te ilk kez düzenlenecek 'Seyehat Acenteleri ve Tedarikçileri Fuarı'na (SATEF) 60 firmanın katılması ve Türkiye'nin farklı illerinden yoğun ziyaretçi bekleniyor.

Altınay, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında, fuara katılımın önemli seviyede olduğunu, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de fuarcılığın başarılı şekilde organize edildiğini söyledi. Altınay, turizmin tüm hinterlandının fuarlarda oluştuğunu dile getirdi. SATEF'in bir uzman fuarı ve hedef kitlesinin belli olduğunu ifade eden Altınay, fuardaki katılımcı ağırlığının Antalya'da olacağını urguladı.

Söz konusu fuarın, hizmet kalitesini yukarı taşımak anlamında ciddi bir adım olacağının altını çizen Altınay, 'Turist gruplarına hizmet vermemiş bölgelere de ulaşabiliriz. Türk turizmi dünya turizminin bir incisidir. Son 20, 30 yıl içerisinde önemli tecrübeler edinildi. Bunu Anadolu'ya taşımamız gerekiyor' dedi.

- 'Herkes kendisini suyun üstünde tutmaya çalışacak'

Turizm sektöründeki paydaşların kenetlenmesi gerektiğini vurgulayan Altınay, bu sezonu atlatarak, düşünmek için biraz vakit kazanabileceklerini umduklarını ifade etti.

Rusya ile yaşanan krize ilişkin Altınay, şunları kaydetti:

'2016'ya yönelik daha yeni yeni turizm fuarları oluyor. Yurt dışındaki sektörün tepkilerini yeni yeni topluyoruz. Üst üste pek çok talihsiz şey oldu, turizmle beraber anılmaması gereken pek çok şey. Turizmciler olarak ne varsa onu yapacağız ve herkes bir şekilde kendini suyun üstünde tutmaya çalışacak. 2015'ten 2016'ya gelirken, 2016 belki Türkiye için rekorların yılı olabilecekti. Avrupa golf turu, G-20 Zirvesi, EXPO. Üç tane önemli organizasyonun bir merkezde olması mucizevi bir olay. Bu rüzgarla 2016 yılı rekorları olabilecekken yaşanan talihsiz olaylardan dolayı şimdi su üstünde kalmaya çalışacağız.'

Herkesin bir taraftan çalıştığını anlatan Altınay, içe dönük, şirket içi planlamaların yeniden gözden geçirildiğini ifade etti.

Altınay, şöyle devam etti:

'Bu krizden de büyüyerek çıkacağız. Zira tüm tüketici yani turist, Türkiye'sizliğe en fazla bir yıl dayanabilir. Çünkü Türkiye öyle bir destinasyon ki orta mesafede, üç dört saat uçuş mesafesinde gideceksiniz, ortalama 30-35 avroya lüks bir otelde her şey dahil, en az 30 tane animatör sizi güldürmek, düşündürmek için bin tane program yapıyor. Deniz, kum, güneş, spalar var. Çıkın Perge orada, Aspendos burada, EXPO burada. Yok böyle bir imkan.'

- 'Rakip ülkelere giden turistler hızla geri gelecekler'

İnsanların 299 dolara Antalya'ya bir hafta tatil yapmaya geldiğini kaydeden Altınay, doğru zamanda rezervasyon yapıldığında çok uygun tatil yapılabildiğini, bir Avrupalının bir haftada evinde daha fazla para harcadığına dikkati çekti.

Altınay, 'Evet siyasi ve politik nedenlerden dolayı Antalya'ya çok daha az Rus gelecek, onlar belki bu yıl Yunanistan'a gidecekler, rakip ülkelere gidecekler ve hızla geri gelecekler. Çünkü bu fiyat segmentinde ve orta uçuş destinasyonunda siz 3 gün su içmezsiniz, dördüncü gün o suyu içmek zorundasınız. Turistler yine Türkiye'ye gelecekler. Çünkü çok sevilen bir destinasyon' diye konuştu.

Agoras Fuarcılık Genel Müdürü Mehmet Dükkancı da fuarı Rusya krizine rağmen açmak istediklerini dile getirerek, 70'in üzerinde katılım olduğunu kaydetti.

Fuarın turizm sektörünün büyümesine, kalitesinin artmasına vesile olacağını ifade eden Dükkancı, Türkiye genelinde 500'e yakın tedarikçiyle görüştüklerini vurguladı.

Spor Turizm Birliği Başkanı Ferit Turgut ise spor turizminin Akdeniz çanağında söz sahibi olan etkin bir turizm haline geldiğini öne sürdü.

TÜRSAB Antalya Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Egemen, Antalya sınırları içerisinde bine yakın seyahat acenteleri olduğunun altını çizdi.

Toplantıya, Antalya Rehberler Odası Başkanı Mehmet Ulusoy da katıldı.
Kaynak: AA