Oscar ödüllerinde 'ırkçılık' tartışması

88. Oscar Ödülleri için geri sayım sürerken, aday oyuncuların hepsinin beyaz olması, ırkçılık tartışmalarıyla birlikte boykot haberlerini de beraberinde getirdi.

Oscar ödüllerinde 'ırkçılık' tartışması
Bu yıl 88. kez düzenlenecek Oscar ödül törenine siyah-beyaz tartışması damga vuracak gibi görünüyor.

Başını yönetmen Spike Lee ve oyuncu Jada Pinkett'ın çektiği eleştirilerin odak noktasında ise oyunculuk dalında Oscar adaylarının hepsinin beyaz olması yer alıyor.

İnsan Hakları Spike Lee üst üste 2. yıl adayların hepsinin beyazlar arasından seçilmesine dikkat çekerken, Jada Pinkett ise törene katılmayacağını, hatta izlemeyeceğini açıkladı. Bu açıklamaların ulusal tatil ilan edilen, insan hakları lideri Martin Luther King gününe gelmesi ise dikkatleri çekti.

'Irkçılık' tepkilerinin merkezinde, Oscar'ları dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin Başkanı Cheryl Boone da, çeşitliliği artırmak için yeniden değerlendirme yapacaklarını söyleyerek gelişmelerden rahatsız olduğunu gösterdi.

SADECE 5 İSİM BAŞARDI

Geçtiğimiz yıl da Oscar adaylarının beyazlar arasından seçilmesi tartışma yaratmış ancak bu kadar tepki çekmemişti.

Oyunculuk dalında 1963 yılında Sidney Poitier, 2001'de Denzel Washington ve Halle Berry, 2004'te Jamie Foxx ile 2006'da Forest Whitaker olmak üzere bugüne kadar sadece 5 isim Oscar kazanmayı başardı.

Oscar ödüllerinde 'ırkçılık' tartışmasıOscar adayları belli oldu