Balkanlar'da Epifani Bayramı Kutlamaları

Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'da yaşayan Ortodoksların Epifani bayramı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Ortodoksların Epifani bayramı dolayısıyla düzenlenen kutlamalarda haç çıkarmak için soğuk suya giren Makedonya, Karadağ ve Sırbistanlı vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Vardar Nehri'nde yapılan kutlamalarda, Makedonya Başpiskoposu Stefan'ın nehre attığı haçı çıkarmak için onlarca vatandaş soğuk havaya rağmen suya girdi. Bu yıl dördüncü kez haça ilk ulaşmayı başaran Daniel Doncevski, çok mutlu olduğunu belirterek, tüm Ortodoksların Epifani bayramını tebrik etti.

Üsküp'teki kutlamalara vatandaşların yanı sıra dini liderler ve yeni başbakan Emil Dimitriev de katıldı.

Üsküp'ün yanı Ohri'de de kutlamalar düzenlendi. Soğuk havaya rağmen Ohri Gölü'ne atılan haçı çıkarmak için suya giren vatandaşların bazılarının soğuktan etkilendiği görüldü.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da da bir grup, Moraca Nehri'ne atılan haçı çıkarmak için kıyasıya mücadele etti. Kutlamalara katılan gruptakiler bir süre 'Kosova Sırbistan'ın kalbidir', 'Kosova Karadağ'ın kalbidir' şeklinde slogan attı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da da Tuna Nehri'ne atılan haçı çıkarmak için 300'e yakın kişi suya atladı.

Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İrinej'in nehre attığı haça ilk ulaşan Belgradlı Dejan Dimitrijevic, 'Burada önemli olan dayanıklılığınız değil, inancınız. İnancım ve arzum oldukça her yıl buraya geleceğim' diye konuştu.

Epifani bayramı, Hazreti İsa'nın doğumundan 12 gün sonra kutlanmakla birlikte, mezhepler arasında da bayramın tarihine dair farklılıklar bulunuyor.
Kaynak: AA