ABD, Rusya'nın Avrupa'ya Finansal Desteğini Araştırıyor

ABD Kongresinin, istihbarat servisinden, Rusya ile Avrupa’daki siyasal partiler ve sivil toplum kuruluşları arasında ekonomik bir ilişkinin olup olmadığını araştırmasını istediği iddia edildi.

Washington merkezli haber kuruluşu The Hill’de yer alan habere göre, ABD Kongresi, Ulusal İstihbarat Teşkilatı Direktörü James Clapper’dan, Rusya’nın Avrupa’daki bazı siyasi partileri ve sivil toplum örgütlerini son on yıl içerisinde Avrupa-Atlantik ilişkilerini etkilemek üzere gizlice finansal olarak destekleyip desteklemediğini araştırmasını istedi.

NewEurope adlı haber sitesinde de Avrupa’da bulunan 15 siyasi sağ kanat partisinin, aşırı sol partiler gibi Rusya’ya karşı sempatilerini açık bir şekilde dile getirdiği belirtildi. Avrupa Parlamentosunun da yaklaşık yüzde 20’sinin Rusya dış politikasını desteklediği iddia edildi.

İngiliz basınına konuşan bir yetkili ise Avrupa’daki bazı partilere Rusya’nın gizlice destek vermesini 'Soğuk savaş günlerini anımsatıyor' şeklinde değerlendirdi. Telegraf gazetesine değerlendirmelerde bulunan yetkili, 'Çok açık bir şekilde Rusya’nın Avrupa’nın bütünlüğünü tehlikeye atacak aktiviteler içerisinde olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.

Avrupa’da Rusya’ya olan sempatisini ilk açıklayan siyasi parti Fransa’da Ulusal Cephe Partisi olmuştu. Bu açıklama sonrasında, 2014 yılının kasım ayında Moskova merkezli İlk Çek Rus Bankası, Ulusal Cephe Partisi'ne 9 milyon avroluk borç vermişti.

Kaynak: AA