Davutoğlu İngiltere Başbakanı Cameron'la Görüştü

İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye gibi garantör ülke konumunda olan İngiltere’nin desteğiyle Kıbrıs sorununun onlarca yıldan sonra bu sene çözülmesini ümit ettiklerini söyledi.

Davutoğlu İngiltere Başbakanı Cameron'la Görüştü
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron’la İngiliz Başbakanlık Konutu’nun bulunduğu 10 Numara Downing Street’te bir araya geldi. Tekrar Londra’da olmaktan dolayı büyük onur duyduğunu kaydeden Davutoğlu, “Londra benim en favori şehirlerim arasındadır” dedi.

Davutoğlu Merrill Lynch 16. Türkiye Yatırım Konferansı’na katılmasının ardından Bloomberg’deki toplantıya geçerken bir kitapçıya uğrama fırsatı bulduğunu da söyledi.

İkili ilişkilerin mükemmel seviyede devam ettiğini söyleyen Davutoğlu, “2015 yılında ticaret hacmimiz neredeyse 15 milyar doları buldu. Görüşmelerimizin ekonomik ve siyasi işbirliğini hızlandıracağından eminim. İngiltere her açıdan bizim önemli bir müttefikimiz. Terörle mücadeledeki dayanışmanızdan ve taziyeleriniz için teşekkür ediyorum. Özellikle Suriye’den gelen sadece Türkiye’ye karşı değil aynı zamanda tüm Avrupa’ya ve küresel topluma karşı bölgemizde büyük bir risk bulunuyor. Suriye Konferansı’na ev sahipliği yapacağınız için teşekkür ederim. Bu konferansa da ben Suriye halkına olan dayanışmamızı göstermek ve sizin bu girişiminizi desteklemek adına katılacağım. Aynı zamanda biz de Mayıs ayında Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağız ve sizin de katılımınızı bekliyorum” dedi.

Karşılarında büyük zorluklar olduğunu ancak bunun yanında fırsatların da olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Türkiye gibi sizin de garantör ülke olarak desteğinizle onlarca yıldan sonra bu sene Kıbrıs sorununun çözülmesini ümit ediyoruz. AB ile ilişkilerimize verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederiz. Birlikte Kasım ayında mükemmel bir toplantı yaptık ve 2016 yılının Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir başlangıç olmasını umuyoruz. Sizin desteğiniz ve ortak Avrupa vizyonumuz önemli olacaktır” dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da görüşmenin başında yaptığı konuşmada “İyi dostum” dediği Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu İngiltere Başbakanlık Konutu 10 Numara Downing Street’te ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Kilis ve İstanbul’da yaşanan saldırılar nedeniyle Davutoğlu’na taziyelerini ileten Cameron, “Terörle mücadele ve DAEŞ’le mücadelenin zorluklarıyla sizinle birlikte karşı karşıyayız. Suriye’ye değişim getirilmesi konusunda da sizinle çok yakın bir şekilde çalışacağız. Diğer bütün konularda olduğu gibi. NATO müttefiki ve ortağıyız ve çok güçlü bir ekonomik işbirliğimiz var. Son birkaç yılda inşa ettiğimiz güçlü bir siyasi işbirliğimiz var. Suriye’deki durum gibi birlikte yapacağımız çok şey var. 4 Şubat tarihinde Londra’da Suriye Konferansı yapılacak. İlişkilerimiz gelişiyor ve Avrupa’daki mülteci krizi ve bunun yatıştırılması için nasıl birlikte hareket edebileceğimizi ele alacağız” dedi.

Kaynak: İHA