Çin'deki Tutuklu Avukatlar

Yabancı hukukçular, tutuklu avukatların serbest bırakılmaları için Çin Devlet Başkanı Şi'ye çağrıda bulundu.

Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Pakistan'dan önde gelen yirmi hukukçu, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e, ülkedeki tutuklu avukatların ve yardımcılarının serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Hukukçular, Şi'ye hitaben açık bir mektup yayınladı.

İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan mektupta, Çin'de geçen yılın temmuz ayından bu yana tutuklu bulunan avukatlar ile yardımcılarının hukuki danışmanlık almalarına izin verilmemesinden kaygı duyulduğu ifade edildi.

Yasal olarak temsil edilmeyen Çinli avukatlar ve yardımcılarının, işkence veya diğer acımasız, insanlık dışı muamele riskiyle karşı karşıya olabileceğinden endişe edildiği belirtilen mektupta, Şi'ye, bu kişilerin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Çin'de geçen yıl temmuz ayından bu yana 300'den fazla avukat ve yardımcısı gözaltına alındı ve sorgulandı. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, bu avukatların büyük bir yasa dışı örgüt kurduklarını ve kamu düzenini ciddi tehdit ettiklerini açıklamıştı. Gözaltındaki avukatların büyük bölümü serbest bırakılırken, avukatlar arasında insan hakları alanında etkin çalışmaları bulunanların hala tutuklu olduğu belirtiliyor.

Avukatların, Çin'de en tartışmalı davalara baktığı bilinirken, Çin resmi basınında çıkan haberlerde, avukatların, yerel mahkemeler üzerinde baskı kurmak için sosyal medyayı kullandığı ve aktivistlerle işbirliği yaptığı iddia edilmişti.
Kaynak: AA