Asırlık Tümen Dosta Güven Düşmana Korku Veriyor

Çanakkale Savaşları'nda Arıburnu, Conkbayırı ve Kocaçimen'de kahramanlık destanı yazan ve 101 yıl önce kurulan Mustafa Kemal komutasındaki 19. Piyade Tümeni, bugün Edremit'te 19. Motorlu Piyade Tugayı olarak varlığını sürdürüyor Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Bergama garnizonunda konuşlu birlikleriyle görev yapan tugay, gerçekleştirdiği tatbikatlarla her türlü görevi başarıyla yerine getirmek için tüm personeliyle hazır durumda bulunuyor

MEHMET BAYER - Tekirdağ bölgesinde 19 Ocak 1915'te kurulduktan sonra sevk edildiği Çanakkale'de Yarbay Mustafa Kemal komutasında Arıburnu, Conkbayırı ve Kocaçimen'de kahramanlık destanı yazan 19. Piyade Tümeni, bugün Balıkesir'in Edremit ilçesinde 19. Motorlu Piyade Tugayı olarak varlığını sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 5. Ordu'ya bağlı 3. Kolordu Komutanlığı bünyesinde 19. Piyade Tümeni olarak Tekirdağ bölgesinde kurulan ve 25 Şubat 1915'te savaşlara katılmak üzere Eceabat'a gelen 19. Piyade Tümeni, 101 yıl önce Türk milletinin var oluş mücadelesi verdiği, cephede kahramanlık destanı yazdığı Çanakkale Savaşları sırasında, Yarbay Mustafa Kemal'in emir ve komuta ettiği birlik olarak tarihteki yerini aldı.

Çanakkale Savaşları sırasında Mustafa Kemal'in 'Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimizi başka kuvvetler ve komutanlar alabilir' emrini vererek sevk ve idare ettiği 19. Tümen'in 3 alayından (57, 72 ve 77) biri olan 57'nci Alay'ın bütün personeli muharebelerde şehit oldu.

Bu tümen, Çanakkale Savaşları'ndan sonra, 1. Dünya Savaşı sırasında Galiçya, Filistin, Halep'te başarıyla görev yaptı. Cumhuriyet döneminde bazı teşkilat değişikliklerine uğrayan birlik, 15 Ağustos 2008'den itibaren 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı adını aldı. Bu tugay halen Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Bergama garnizonunda konuşlu birlikleriyle görevine devam ediyor.

19. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı, tarihten devraldığı başarı ve kahramanlıklarını bugün de yaptığı eğitim ve tatbikatlarda sürdürüyor. Dönem dönem gerçekleştirilen tatbikatlarda, barış ve savaş dönemlerinde verilecek her türlü görevi başarıyla yerine getirmek için tüm personeliyle hazır durumda bulunuyor.

-Hava hücum harekatı tatbikatı gerçeğini aratmadı

19. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı personelinin icra ettiği son tatbikat, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük tatbikatları arasında yer alan 'Efes Tatbikatı'na da hazırlık teşkil etti.

Tatbikat, personelin kışladan verilen alarmla toplanma bölgesine intikaliyle başladı. Söz konusu bölgede çadırlar kuruldu, seyyar mutfak, tuvalet, banyo ve çamaşırhaneler kullanıma hazır hale getirildi.

Askerler, yemeklerinin ardından, komuta yerinde kum havuzunda harekatın son planlarını gözden geçirdi. Silahların bakımı tamamlandı. Kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer temizleme istasyonunda, temsili olarak personelin, silah ve araçların kontrolü ve temizliği yapıldı.

Personelin yüzlerine boyayla kamuflaj yapması ve son hazırlıkların tamamlanmasını müteakip hava hücum harekatı safhasına geçildi.

Tatbikat, Türk Kara Kuvvetlerine ait helikopterlerin eğitim alanına ulaşmasıyla başladı. Hava araçlarının güvenli şekilde inişlerinin ardından, personel, muharebe teçhizatının tamamını yanına alarak helikopterlerle inme bölgelerine ilerledi.

Senaryo gereği, düşman bölgesi içinde seçilen alanlara hava hücum harekatı icra edildi. Gerçeğini aratmayan harekat esnasında manevra fişekleri, patlangaçlar ve sis bombaları kullanılarak personelin muharebe eder gibi eğitim yapması ve koşulları bire bir yaşaması sağlandı. Daha sonra askeri manevralarla hedefler ele geçirildi. Harekat sırasında sembolik olarak yaralanan bir asker bölgeden tahliye edildi.

İnme bölgesinde karşılaşılan düşman mayın tarlası, istihkam unsurlarınca temizlenerek diğer personelin güvenli geçişi sağlandı. MG-3 ağır makineli tüfekle atış eğitimi yapıldı.

Tatbikat kapsamında, Burhaniye'deki Albay İhsan Kuranel Kışlası'nda topçuluk ile kaideye monteli stinger eğitimleri icra edildi.
Kaynak: AA