'Türk Japon Dostluk Konseri'

Üsküdar Belediyesi 'Türk Japon Dostluk Konseri' düzenledi.

Üsküdar Belediyesinin düzenlediği 'Türk Japon Dostluk Konseri'nde iki ülkenin geleneksel çalgıları eşliğinde müzik ziyafeti sunuldu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Nevmekan'da gerçekleşen konser öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üsküdar'da Türkiye'nin ve dünyanın pek çok şehrinden insanların yaşadığını belirterek, 'Üsküdar bir kardeşlik, tahammül ve hoşgörü şehri' dedi.

Türkmen, zaman zaman değişik kültürlere hitap eden konserler düzenlediklerini ifade ederek, 'Türk-Japon dostluğu adına ülkemizin önde gelen sanatçılarıyla bir dostluk konseri tertip ettik. Japon dostlarımız da bizi yalnız bırakmadılar. Başkonsolosumuz Norio Ehara'da da konseri dinlemeye gelerek onur ve şeref verdiler. Kendisine teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Japonya'nın Tokyo Shubiya Belediyesi ile Üsküdar Belediyesinin 2003'te 'kardeş şehir' protokolü imzaladıkları hatırlatan Türkmen, 'Biz Shibuya'ya gidiyoruz, Shibuya'dan dostlarımız buraya geliyorlar, böyle bir hukukumuz da var. Bu hukukun getirmiş olduğu heyecanla düzenlenen güzel bir sanat gecesi oldu' ifadelerini kullandı.

Türkmen, 'kardeş şehir' protokolü kapsamında Altunizade'de bir ana caddeye Shibuya adının verildiğinden bahsederek, Japonların da Üsküdar'a deprem simülasyon aracı hediye ettiğini, bu araçla okullarda çocuklara uygulamalı deprem dersi verildiğini sözlerine ekledi.

- 'Dostluğumuza dair organizasyonların devam etmesini diliyorum'

Konsere izleyici olarak katılan Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara da, konserden etkilendiğini ifade ederek, 'Japon ve Türk enstrümanının birlikteliği çok güzel bir armoni oluşturdu' yorumunu yaptı.

Ehara, Türk müziğini severek dinlediğini aktararak, şunları kaydetti:

'Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e çok teşekkür ediyorum. Üsküdar gibi güzel ve tarihi bir şehrin, Shibuya şehrimiz ile yapmış oldukları kardeşlik protokolünden de büyük mutluluk duyuyorum. Konser mekanı Nevmekan'da da çok güzel ve tarihi bir mekan. Bu dostluğumuza dair bu güzel organizasyonların devam etmesini ve Japon müzisyenlerimizin de bu etkinliklere katılmasının devamını diliyorum.'

Konserde sahne alan kanun sanatçısı ve bestekar Göksel Baktagir, Japon sanatçı Atsuko Suetomi ile bestekar Pınar Köksal aracılığı ile tanıştıktan sonra iki ülkenin özel çalgısı ile yolculuklarının başladığını dile getirerek, 'Birkaç konser verdik Ankara ve İstanbul'da. Türk-Japon dostluğunun 90. yılında da birlikte özel bir projede yer aldık' dedi.

Baktagir, Türk-Japon dostluğuna dair konserlere devam edeceklerine işaret ederek, şunları anlattı:

'İki ülkenin birbirine yakın kültürü ve özel enstrümanları yolculuğuna sevgili dostum Eyüp Hamiş de ney gibi, Türk müziğinin önemli bir enstrümanının temsilcisi olarak bize katıldı ve nefes oldu. Suetomi ve Hamiş'e bu güzel konserde yer aldıkları için teşekkür ediyorum.'

- 'Türk sanatçılarla konser vermekten çok memnun oluyorum'

Japon koto sanatçısı Atsuka Suetomi ise Türkiye'ye ilk kez 2005 yılında Japon Konsolosluğunun bir konseri dolayısıyla geldiğini aktararak, 'Türkiye'ye aşık oldum. Benzeyen bir kültürümüz var ve Batı müziğinde hissetmediğim çok hassas bir duygu hissettim' dedi.

Türkiye'de yaşamak için Türkçe öğrendiğini ifade eden Suetomi, 2007 yılından beri Türkiye'de yaşadığını söyledi.

Suetomi, 'Türk sanatçılarla konser vermekten çok memnun oluyorum' diyerek, 'koto' enstrümanı hakkında şu bilgileri verdi:

'Koto, 2 bin yıl önceden beri Japonya'da çalınan geleneksel bir enstrüman. İki metre kadar uzunluğu ve 13 teli var. Eskiden Japonya'da kar yağan yerlerde yetişen ve mor çiçek açan bir ağaçtan yapılır ve maalesef bugün Japonya'da çok fazla kullanılmıyor. Türkiye'de Japon ve Türk öğrencilerime dersler veriyorum.'

Ney sanatçısı Eyüp Hamiş ise Göksel Baktagir ile dostluklarına vurgu yaparak, 'Bu dostluğumuz müzikal yolculuğumuza da yansıyor. Kendisinin ricası ile bu konsere katıldım' şeklinde konuştu.

Japonların ney enstrümanına benzeyen 'shakuhachi' adlı bir enstrümanı olduğunu belirten Hamiş, 'Konserde icra ettiğim notalarda ona yakın bir nefeste çalabilirsek iki ülkenin dostluğuna bir katkı sağlamış oluruz diye düşündüm' diye konuştu.

Hamiş, konserden çok etkilendiğinden bahsederek, 'Kültürel bir yolculuk içerisindeyiz, Nevmekan'da çok güzel bir mekan, çok keyif aldım. Evrensellik anlamında farklı ülkelerin müzisyenleriyle buluşmak ise beni çok mutlu ediyor' değerlendirmesini yaptı.

Müzikseverlerin büyük ilgi gösterdiği konserde, Türk-Japon müziğini yansıtan birçok eserin yanı sıra, bestekar Pınar Köksal'ın 'Esinti' adlı bestesi de seslendirildi.
Kaynak: AA