Avrupa'daki İlk İmam Hatip Lisesi İlk Mezunlarını Verecek

Belçika'nın Mons kentindeki İbni Sina İmam Hatip Lisesi, Avrupa'daki gençlere dini bilgi vermek ve dini bir bilinç kazandırmak amacıyla yaklaşık 4 yıldır hizmet veriyor 184 yatılı kız öğrencisi olan okul, bu sene ilk mezunlarını verecek Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri İnam: 'Bu toplum içinde yetişmiş olanların, Avrupa'da iyi eğitim almış olanların, yine kendi toplumuna hizmet etmesi, kendi bünyesini besliyor olması, Avrupa'da kalıcılığın bir göstergesi'.

Belçika'da 4 yıl faaliyette olan Avrupa'nın ilk imam hatip lisesi, bu yıl ilk mezunlarını vermeye hazırlanıyor.

Belçika'nın Mons kentinde 20 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan bir okul binasının, 1989'da alınıp gerekli tamiratın ardından önce İbn-i Sina İslami İlimler Enstitüsü'ne, 2012'de de aynı adla yatılı kız imam hatip lisesine dönüştürülmesinin ardından, okul bu sene ilk mezunlarını verecek.

- Avrupa'nın değişik ülkelerinden 184 öğrenci

Okul Müdür Yardımcısı Hakan Ferah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'daki Milli Görüş teşkilatının destek ve katkılarıyla okulun alındığını, ardından da Milli Eğitim Bakanlığına müracaat edildiğini anlattı. Bakanlık yetkililerinin incelemelerinin ardından 2012 yılında İbn-i Sina Enstitüsü'nün aynı adla imam hatip lisesine dönüştürüldüğünü kaydeden Ferah, 'Okulumuz şu anda 8 şube ile eğitime devam ediyor ve toplam 184 öğrencimiz var. 2012 yılında kurulduğu için de bu sene itibarıyla ilk mezunlarımızı vereceğiz Allah'ın izniyle' dedi.

Ferah, derslere ilişkin olarak, 'Okulun müfredatı, Türkiye'deki imam hatip liselerinin müfredatı ile aynı' diyerek, Kur'an-ı Kerim, Arapça, temel dini bilgiler, siyer, fıkıh, tefsir, karşılaştırmalı dinler tarihi, hadis, akait ve kelam, hitabet ve mesleki uygulama, İslam kültür ve medeniyeti derslerinin yanı sıra dil ve anlatım, edebiyat, matematik, geometri, fizik, kimya, tarih, coğrafya ve sağlık bilgisinin de öğretildiğini kaydetti.

'Amacımız, Avrupa'daki gençlerin dini eğitim almaları'

Okula, Avrupa'nın her hangi bir ülkesinde oturum hakkı bulunan, 16 yaşını doldurmuş, zorunlu eğitimini tamamlamış kız öğrencilerin kayıt yaptırabildiğini söyleyen Ferah, derslerin de Türkçe olarak, Türkiye'den gelen veya Belçika'daki Türkler tarafından verildiğini anlattı.

Ferah, Avrupa'daki gençlerin dini eğitim almalarını, onlara dini bilinç ve şuur kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Okulun ilk mezunlarından biri olacak Afra Kuzu da 9 yaşından beri ara tatillerde İbn-i Sina İslami İlimler Enstitüsü olduğu dönemde okula geldiğini söyleyerek, 'Çok sevdim. Ayrıca dini açıdan da eksiklerimiz olduğu için burada öğrendim. Böylelikle tanıdım. Dersler iyi gidiyor. Son senem. Üniversite için hazırlık çalışmalarım oluyor, onlarla uğraşıyoruz' diye konuştu.

- 'Avrupa'da kalıcılığın bir göstergesi'

Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin de katkı verdiği okulun ilk mezunları arasında Avrupa'daki değişik ülkelerden öğrenciler yer alacak. Eğitim Müşaviri Dr. Abdülhalim İnam da Avrupa'da bir ilk olarak açılan imam hatip lisesinin ilk mezunlarını veriyor olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

İnam, 'Bu manada burada yetişmiş olan çocuklarımız yine kendileri gibi burada yetişecek olanlara hizmet yapmış olacaklar, yeni nesillere faydalı olacaklar ve çok büyük bir boşluğu doldurmuş olacaklar. Özellikle hanımların irşadında, onlara dini bilgileri öğretmede üzerilerine düşenleri yapmış olacaklar' diye konuştu.

İlk mezunların verilecek olmasının sembolik yanına dikkat çeken İnam, 'Bu toplum içinde yetişmiş olanların, Avrupa'da iyi eğitim almış olanların, yine kendi toplumuna hizmet etmesi, kendi bünyesini besliyor olması, Avrupa'da kalıcılığın bir göstergesi' dedi.

Kaynak: AA