Hemşehrilerinden Aziz Sancar'a Vefa

Mardin'in Savur ilçesinde doğan ve liseye kadar eğitimini burada tamamlayan Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Sancar'ın adının, öğrenim gördüğü okullara verilmesi için çalışma yürütülüyor Sancar'ın isminin, kentin en işlek caddesinin yanı sıra Savur'da görev yaptığı aile sağlığı merkezine ya da ilçe devlet hastanesine de verilmesi planlanıyor

HALİL İBRAHİM SİNCAR - Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adı, memleketi Mardin'de öğrenim gördüğü okullara, görev yaptığı sağlık kuruluşuna verilecek ve doğduğu ev müzeye dönüştürülecek.

Sancar'ın adının, Savur Ortaokuluna, ismi daha önce 'Artuklu Anadolu Lisesi' olarak değiştirilen Mardin Lisesine ve Bilim ve Sanat Merkezi'ne verilmesi kararlaştırıldı. Bunun yanı sıra Mardin'deki bütün okullarda ise 'Aziz Sancar Köşesi' oluşturulmaya başlandı.

Kent merkezinin en işlek caddesine Aziz Sancar adı verilmesi için teklifler de değerlendiriliyor. Ünlü bilim insanının adının Savur ilçesi Sürgücü Mahallesi'nde görev yaptığı aile sağlığı merkezine veya ilçe devlet hastanesine verilmesi de planlanıyor.

Mardin Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sancar'ın son zamanlarda terörle anılan şehrin yönünü tamamen değiştirdiğini söyledi.

Kentte Aziz Sancar adına bilim olimpiyatları ve çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Şişman, dereceye giren bazı öğrencileri Vali Ömer Faruk Koçak'ın desteğiyle ABD'de Aziz Sancar'la buluşturmayı, kimilerini de İsviçre'deki CERN Bilim Merkezi'ne göndermeyi planladıklarını anlattı.

Prof. Dr. Sancar'ın başarısının ardından Vali Koçak'ın talimatlarıyla adının okullara verilmesi için çalışmalara başladıklarını aktaran İbrahim Şişman, şöyle konuştu:

'Sayın Valimizin bu konuda büyük destekleri oldu. Sayın Hocamızın mezun olduğu okulları tespit ettik. Savur Ortaokulu ve o zamanki adı Mardin Lisesi olan Artuklu Anadolu Lisesi. Yeni açtığımız Bilim ve Sanat Merkezimize Aziz Sancar ismini verdik. Şu anda bilim merkezine ismine layık yeni bir bina yapılması için projesi tamamlandı.'

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz ise kendisinin de Savurlu olduğunu, hatta eskiden Aziz Sancar ile kapı komşusu olduklarını aktardı.

Sancar'ın başarısının herkesin ufkunu açtığını, yaşattığı gururun önemli olduğunu dile getiren Yavuz, 'Kendisine minnet borçluyuz. O dönem, belde olan Sürgücü'deki sağlık ocağında çalışmıştı. Şu anda orada bir aile sağlığı merkezimiz var, ayrıca ilçe hastanemiz var. İkisinden birine adının verilmesi için çalışmalara başladık' ifadesini kullandı.

Kentte turizm sektöründe faaliyet gösteren İsmail Sincar, Aziz Sancar ile hemşehrilik bağının kendileri için bir gurur olduğunu belirtti.

Ödüllü bilim insanının adının okullara verilmesinden ve evinin müzeye dönüştürülmesinden ayrıca gurur duyacaklarını ifade eden Sincar, 'Bunun turizmi olumlu yönde etkileyeceğine de inanıyorum. Dünyaca tanınmış bir bilim adamının yaşadığı şehri, evini görmeye gelirler. Bu da ayrıca bizim için önemli' değerlendirmesinde bulundu.

- 'O bizim idolümüz'

Öğrenci Betül Öktem ise Prof. Dr. Aziz Sancar'ı örnek aldıklarını söyledi.

Önlüklerini giyip deney yaptıklarında bile artık farklı hissettiklerine işaret eden Öktem, 'Bizim için umut verici. Bizler de onun gibi bir şeyler yapmak istiyoruz' diye konuştu.

Aziz Sancar'ı 'idol' olarak gördüklerini kaydeden Gizem Cem ise onun başarılarının ışığında dünyada iz bırakabilecek çalışmalar yapabilmek için umutlandıklarını dile getirdi.
Kaynak: AA