Yunanistan'da Yeni Sosyal Güvenlik Yasasına Tepkiler

Atina'da, hükümetin sosyal güvenlik koşullarına getirmek istediği değişikliklere itiraz eden serbest meslek grupları, protesto gösterisi düzenledi.

ATİNA – Yunanistan’da, hükümetin reformlar çerçevesinde sosyal güvenlik koşullarına getirmeyi planladığı değişiklikleri protesto eden serbest meslek grupları, başkent Atina’da protesto gösterisi düzenledi.

Kent merkezindeki Stadiyu Caddesi’ndeki Atina Barosu binası önünde toplanan aralarında avukat ve eczacıların da bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi, Çalışma Bakanlığınca hazırlanan yeni sosyal güvenlik yasası tasarısı karşıtı sloganlar eşliğinde önce Bakanlığa, oradan da Parlamento’ya kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında Çalışma Bakanı Yorgos Katruggalos'u hedef alan “Katruggalos uslu dur”, “Katruggalos utan ve istifa et” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Meclis Başkan Yardımcısı Tasia Hristodopulos’a yeni yasa tasarısının iptal edilmesini isteyen bir bildiri sundu.

Bildiride, hükümetin söz konusu tasarıyı geri çekmemesi durumunda serbest meslek gruplarının toplu halde süresiz greve gidecekleri belirtildi.

Aralarında, avukat, doktor, mimar, eczacı ve bilim adamlarının bulunduğu serbest meslek grupları, yaptıkları ortak açıklamada, hükümetin, serbest meslek gruplarına getirdiği ek vergilerden sonra, söz konusu yasa ile sosyal güvenlik primlerini artırarak, gelirlerin tamamına el koymayı amaçladığını belirterek, tasarı geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan, Atina'da yeni yasaya itiraz eden raylı toplu taşıma çalışanları da 12.00 - 15.00 saatlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştirirken, kamu sektörü çalışanları, gazeteciler ve emekli sendikaları da aynı amaçla Cumartesi günü Atina’da Omonia Meydanı’nda protesto gösterisi gerçekleştireceklerini açıkladı.

Yunan hükümetinin, 86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi karşılığında uygulamayı taahhüt ettiği reformlar kapsamında hazırladığı yeni yasa tasarısı, toplumun büyük bölümünde tepkilere neden oluyor. Söz konusu tasarı, vergi mükelleflerinin ödediği sosyal güvenlik primlerinin gelir oranına göre artırılmasını, emekli maaşlarında ise kişinin mal varlığı ve geliri göz önüne alınarak kesinti yapılmasını öngörüyor.
Kaynak: AA