Yakacaklarını Köylerine Kızakla Taşıyorlar

Muş'un Hasköy ilçesinde yaşayan Karakütük köyü sakinleri, yaz aylarında dağ yamaçlarına yığdıkları ağaç dallarını kızaklarla evlerine gö.

Muş'un Hasköy ilçesinde yaşayan köy sakinleri, hayvan yemi ve yakacak olarak kullanmak amacıyla yaz aylarında dağ yamaçlarına yığdıkları ağaç dallarını çetin kış koşullarına rağmen kızaklarla evlerine taşıyor.

Bölgede etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, Karakütük köyü sakinlerinin hayvan yemi ve yakacağa ulaşmakta zorluklar yaşamasına yol açıyor.

Köy sakinleri, yaz aylarında 'çeper' ve 'çilo' olarak bilinen ağaç dallarını kızaklara yükleyerek, yığdıkları dağ yamaçlarından evlerine ulaştırmak için yoğun çaba harcıyor.

Köylüler, sabah erken saatlerinde yola çıkarak tehlikeli yolculuğun ardından köylerine ulaşıyor.

Köy sakinlerinden Feyat Kılıçaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında yığınlar halinde topladıkları ağaç dallarını, ilkel yöntemlerle köye taşıdıklarını söyledi.

Bunun zorlu bir yolculuk olduğunu, yem ve yakacak için duruma katlandıklarını belirten Kılıçaslan, çetin kış koşullarında evlerini ısıtmaları ve hayvanlarını beslemeleri gerektiğini anlattı.

Kılıçaslan, şöyle konuştu:

'Çeperler, köyden 2 kilometre uzakta. Orman kışın tehlikelerle dolu. Buna karşı önlem alıyor ve çeperleri almaya gruplar halinde gidiyoruz. Sabahın ilk ışıklarıyla evlerimizden çıkıyoruz. Kızakları omuzlarımıza alarak dik yokuşlu, uzun bir yolculuğa başlıyoruz. Günde 3 kez dağa çıkıyor ve kızakla çeperleri köye indiriyoruz. Bu çeperlerin yapraklarını hayvanlara yediriyor, ağaç dallarınıysa soba veya tandırda yakacak olarak kullanıyoruz.'

- 'Kızaklar her an yokuş aşağı gelirken devrilebilir'

Orman yolu yokuş olduğu için 25 kilogram ağırlığındaki kızaklarla zorlandığını anlatan Sabri Cabaz da yolculuğun dikkat gerektirdiğini vurguladı.

Cabaz, 'Bu yapraklara yörede 'çilo' diyoruz. Çilo yiyen hayvanın eti çok lezzetli olur. Ayrıca, bunu yakacak olarak da kullanıyoruz ancak yazın topladığımız ağaçlara kışın ulaşmamız zor oluyor. Ağaçları dağdan indirirken ayaklarımızı adeta bir fren gibi kullanıyoruz. İyi bir sürücü olmazsa kızaklar her an yokuş aşağı gelirken devrilebilir. Hatta bu yaralanmalara bile neden olabilir' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA