Trabzon'da Kalandar Kutlamaları

Trabzon’un Çarşıbaşı ve Yomra ilçelerinde nesilden nesile aktarılan ‘Kalandar’ kutlamaları bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Trabzon'da Kalandar Kutlamaları
Çarşıbaşı ilçesinde görünmemek ve tanınmamak için kendilerini annelerinin kıyafetlerini giyerek kamufle eden gençler Ocak ayının 13. gününü 14 güne bağlayan gece yörede Kalandar Gecesi olarak kutlandığından eğlenceyi ön plana alarak geleneği yaşatmayı arzu ettiklerini ifade ettiler.

Trabzon’un Yomra ilçesinde de ‘Kalandar’ geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Gençler yaptıkları organizasyonlarla kılık değiştirip, Kalandar Gecesi’ni kutluyor. Halkın yoğun beğenisini alan gençler, güldürüp eğlendiriyor. Kültürün yaşatıldığını gören vatandaşlar ise, gençlerin emeğini boşa çıkartmıyor. Fındık, ceviz, elma, portakal gibi ürünler vererek onları mutlu ediyor. Murat Öztürk, Kalandar kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, “15 yıldır, Kalandar akşamlarında organizasyonlar yaparak, hem kendimizi hem de karşımızdaki insanları eğlendirmeye çalışıyoruz. Bu yılda güzel bir organizasyon yaptığımızı düşünüyoruz. Geçmişten günümüze taşınan bu geleneği bundan sonraki yıllarda da farklı gösterilerle yaşatacağız” dedi.

Kaynak: İHA