Soma Termik Santrali, Baca Gazı Yatırımını Öne Aldı

Manisa’nın Soma ilçesinde son zamanlarda tırmanışa geçen hava kirliliği ile mücadeleye başlayan sivil toplum örgütleri, kirlilikle mücadele kapsamında ilk görüşmesini Soma Termik Santral yöneticileri ile gerçekleştirdi. Soma Belediyesi’nde gerçekleştirilen sivil toplum örgütleri toplantısında Santrali İşleten Konya Şeker yetkilileri 2019 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları Baca Gazı Arıtma Tesisi yatırımını 2016 yılı sonuna aldıklarını açıkladı.

Soma Termik Santrali, Baca Gazı Yatırımını Öne Aldı
Soma’da yaşanan hava kirliliği ile ilgili Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde harekete geçen Soma Sivil Toplum Kuruluşları, Soma Belediyesi’nde meclis toplantı salonunda bir kez daha toplandı. Toplantıya siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra Belediye Başkanı Hasan Ergene, ADD Soma Şube Başkanı Önder Adar, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Abholding Enerji Koordinatörü Mesut Dal ve Üretim Direktörü Mehmet Öksüzlerde katıldı.

Konya Şeker(AB Holding) Enerji Koordinatörü Mesut Dal, Soma Termik Santral Üretim Direktörü Mehmet Öksüzler, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Dursun Solak katıldı.

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma’da son aylarda artan hava kirliliğinin tüm ilçe sakinlerini rahatsız ettiğine dikkat çekerek, “Bunun önlemlerinden bir tanesini geçtiğimiz yıllarda başlattığımız Bölge Isıtma Sistemi ile başlatmıştık. Fakat Soma, Manisa’nın en hızlı göç alan ilçelerinden birisi. Hava kirliği de Soma halkını rahatsız ediyor. Biz bu konuda bize düşen her görevi yapmaya hazırız. Sivil toplum örgütlerine de bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

ADD Soma Şube Başkanı Önder Adar ise Soma’da son yıllarda hava kirliliğine bağlı olarak bazı hastalıklar da ciddi biçimde artma olduğunun görüldüğünü belirterek, “Soma’da hava kirliliğinin sadece santralden kaynaklandığını düşünmemek lazım. 40 bine yakın araç var. Soma’da 1 kişiye 2 araç düşüyor. Araçlardan çıkan gazlar ve akaryakıtın pahalı olmasından dolayı araçlarında akaryakıt yerine yağ yakan bazı sürücülerimiz var. Bu araçlardan çıkan gazlar havayı kirletiyor. Sivil Toplum Örgütleri ile yine beraberiz. Belediye başkanımız Hasan Ergene bu konu üzerinde titizlikle duruyor. O da her türlü desteği veriyor. Soma’daki hava kirliliğine ilişkin hazırlayacağımız bir dosya ile Ankara’ya gideceğiz.” diye konuştu.

“SOMA VE SOMALILARI ÇOK SEVİYORUZ”

Abholding Enerji Koordinatörü Mesut Dal ise, “Bugün burada gördüğüm tablo gerçekten beni çok mutlu etti. Burada siyasi parti başkanlarının ve sivil toplum örgütlerinin Soma için bir arada olmaları gurur verici bir olay. İlk kez sizlerle böyle bir toplantıda bir araya geldik. Soma’daki hava kirliliğinin yaşanmaması benimde tek isteğim. Santralimizde kül tutucuları ve filtre takımı 2019 yılında yapılacak diye bir olay yok. Biz her ne kadar 2019 dediysek de bu tarihten önce yani 2016 yılı sonunda bacaya filtre takımının sözleşmesini gerçekleştireceğiz. Biz her şeyin güzel olmasını istiyoruz. Bu işinde Avrupa standartları ölçüsünde olmasını istiyoruz. Biz Somalıları ve Soma’yı çok seviyoruz. Biz paradan önce insan sağlığı ve doğanın korunması için varız. Kısa zamanda yani bu yıl içinde filtreleri yapacağız” dedi.

Kaynak: İHA