AGİT Daimi Konsey Toplantısı

Almanya Dışişleri Bakanı FrankWalter Steinmeier:'Terörizm kanseri, kimseyi ayırt etmiyor. Bu barbar saldırılar ve alçakça cinayetler, bütün AGİT üyesi ve diğer devletlere tehdit oluşturuyor''Bizler, terörle mücadelenin her seviyesinde birlikte çalışarak çözümlerimizi artıracağız''Gücümüzü Avrupa'da kaybolan güveni inşa etmek için kullanmak zorundayız' Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin:'Rusya'nın saldırganlığı ve Kırım'ı işgal etmesi Ukrayna'da istikrarsızlığa ve krize neden oldu''Önümüzde Minsk anlaşması var, başka seçeneğimiz yok'

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, terörizmin kimseyi ayırt etmediğini belirterek, 'Bu barbar saldırılar ve alçakça cinayetler, bütün AGİT üyesi ve diğer devletlere tehdit oluşturuyor' dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gelen Steinmeier, AGİT Daimi Konsey Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, AGİT dönem başkanı olarak Almanya'nın önceliklerini anlattı.

Türkiye'ye taziye dileklerini bildiren ve İstanbul'daki terör saldırısını bir kez daha kınayan ve zor bir zamandan geçtiklerini belirten Steinmeier, 'Terörizm kanseri, kimseyi ayırt etmiyor. Bu barbar saldırılar ve alçakça cinayetler, bütün AGİT üyesi ve diğer devletlere tehdit oluşturuyor' dedi.

Bütün AGİT üyesi ülkelerin cinayet ve şiddet ile korkutulmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Steinmeier, 'Bizler, terörle mücadelenin her seviyesinde birlikte çalışarak çözümlerimizi artıracağız' diye konuştu.

Steinmeier, Almanya'nın en öncelikli politikasının üye ülkeler arasında güveni yeniden inşa etmek ve Ukrayna ve çevresindeki çatışmalara kalıcı siyasi çözüme ulaşmak için çabaları artırmak olacağını söyledi. Almanya'nın türbülans döneminde yeni bir rol üstlendiğini belirten Steinmeier, Avrupa'nın soğuk savaş döneminden buyana en ciddi krizlerle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Çatışmaları çözmek için diyaloğu yeniden başlatacaklarını vurgulayan Steinmeier, AGİT'in ilke ve yükümlülüklerini çiğneyenlere izin vermeyeceklerini belirterek, 'Gücümüzü, Avrupa'da kaybolan güveni inşa etmek için kullanmak zorundayız' ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki krizi çözmek için Minsk sürecinin devam etmesini destekleyeceklerinin altını çizen Steinmeier, bütün tarafların yükümlülüklerine uymaları halinde krizin çözülebileceğini söyledi.

Steinmeier, AGİT'in yıllardır devam eden Transdinyester ve Karabağ sorunlarıyla da ilgilendiğini hatırlatarak, çatışmanın taraflarıyla yoğun diyalogları sürdüreceklerini ifade etti.

-'Rusya'nın saldırganlığı, Ukrayna'da krize neden oldu'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ise AGİT merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'nın doğusunda ve Kırım'da durumun daha da kötüleştiğini söyledi. Rusya'nın Minsk anlaşmasına uymadığını belirten Klimkin, AGİT üyesi ülkelerin hak ve sorumluluklarına riayet etmesi gerektiğini vurguladı. Klimkin, 'Rusya'nın saldırganlığı ve Kırım'ı işgal etmesi, Ukrayna'da istikrarsızlığa ve krize neden oldu' dedi.

Almanya'nın dönem başkanlığında Ukrayna'ya barış gelmesini umduğunu söyleyen Klimkin, Rusya ve Rus yanlısı ayrılıkçıların krizi büyüttüğünü ileri sürdü.

Minsk anlaşmasına göre 'top atışlarının durması, gözlemcilerin denetim yapması, ağır silahların cephe gerisine çekilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması' gerektiğini hatırlatan Klimkin, şunları söyledi:

'Neden insani yardımların ulaştırılmasına engel olunuyor? Neden gözlemcilerin bölgeye girmesine, denetim yapmalarına izin verilmiyor? Neden ateşkese uymuyorlar? Neden rehineleri serbest bırakmıyorlar? Önümüzde Minsk anlaşması var. Başka seçeneğimiz yok. Sahada yaşananlar, anlaşmanın Rusya tarafından ihlal edildiğidir.'
Kaynak: AA