Yargıtay Başkanı Cirit Açıklaması

'12 Eylül Anayasasının, 12 Eylül rejiminin yargılandığı bir ortamda, halen bu anayasanın devam etmesini ve bu konuda bir değişiklik yapılmamasını doğru bulmuyorum. Bu değişikliğin yapılması gerekiyor. Ancak bu konuda anayasanın ilk dört maddesi, başkanlık sistemi diğer konularda kurumsal bir düşüncemiz oluşmamıştır' '(Kılıçdaroğlu'nun sözleri) Biz birçok protokol toplantısına katılıyoruz. Birçok misyon temsilcilerinin toplantılarına katılıyoruz. Onların yemeklerine icabet ediyoruz. Bu tamamen protokol gereği katılımdır'

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, 'Ben, 12 Eylül Anayasasının, 12 Eylül rejiminin yargılandığı bir ortamda, halen bu anayasanın devam etmesini ve bu konuda bir değişiklik yapılmamasını doğru bulmuyorum. Bu değişikliğin yapılması gerekiyor. Ancak bu konuda anayasanın ilk dört maddesi, başkanlık sistemi diğer konularda kurumsal bir düşüncemiz oluşmamıştır' dedi.

Cirit, Ankara Barosunca Türkiye Barolar Birliğinde düzenlenen 9. Uluslararası Hukuk Kurultayı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Büyükşehir Belediyesince düzenlenen bir programa katılması nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Neyin karşılığında oraya gittiniz? Ne işiniz vardı orada' şeklinde eleştiriler yaptığının hatırlatılması üzerine Cirit, protokol kaideleri gereğince toplantıya katıldığını belirtti.

'İçinde yaşadığımız kentin, önümüzdeki yıllardaki vizyonuna ilişkin bir ışık tutması açısından bu toplantıya katıldık' diyen Cirit, şunları kaydetti:

'Biz birçok protokol toplantısına katılıyoruz. Birçok misyon temsilcilerinin toplantılarına katılıyoruz. Onların yemeklerine icabet ediyoruz. Bu tamamen protokol gereği katılımdır. Ben bu açıklamayı talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. 'Ne aldınız' şeklinde bir değerlendirmesi olmuştur Sayın Başkanın. Bir şey biliyorsa bunu net, açık bir şekilde ifade etsin. Ankara Barosunun programına katılmakla ben bir şey mi aldım? Bizim bu tür toplantılarımız tamamen protokol gereği olarak... Benim kaldı ki Yargıtay'da tamamen temsil görevim var ve yargısal görevim yoktur. Sayın Başkan bir şey biliyorsa bunu açıklasın. Yargıtay, Danıştay, Sayıştay başkanları üzerinde töhmet oluşmasın. İçinde yaşadığımız kentin tanıtım toplantısına katılmamız, orada protokolle bir arada olmamızda yanlış anlaşılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.'

- Yeni anayasa çalışmaları

'Yeni anayasa çalışmaları, başkanlık sistemi, ilk dört maddenin ve Türk milleti kavramının değişeceği söylentilerine' ilişkin soruyu da yanıtlayan Cirit, anayasanın değişmesi gerektiğini dile getirdi. Cirit, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ben, 12 Eylül Anayasasının, 12 Eylül rejiminin yargılandığı bir ortamda, halen bu anayasanın devam etmesini ve bu konuda bir değişiklik yapılmamasını doğru bulmuyorum. Bu değişikliğin yapılması gerekiyor. Ancak bu konuda anayasanın ilk dört maddesi, başkanlık sistemi diğer konularda kurumsal bir düşüncemiz oluşmamıştır. Kurumsal düşüncemiz oluştuğunda ben bunu içtenlikle açıklamaktan mutluluk duyarım. Biz daha basit ve yalın olarak gerçekleri ifade etmek zorundayız.'
Kaynak: AA