Gazi Gemi 'Alemdar'a 8 Yılda Bir Milyona Yakın Ziyaretçi

Kurtuluş Savaşı'nın 'tek deniz çatışmasının' silahsız kurtarma gemisi olan ve birebir ölçülerde yeniden inşa edilerek müzeye dönüştürülen Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki 'Gazi Alemdar'ı ziyarete açıldığı 2008'ten itibaren 870 bin kişi gezdi Belediye Başkan Yardımcısı Dursun: 'Müze gemide son dönemlerde ulaşılan yıllık 140155 bin ziyaretçi sayısı, 113 bin olan merkez nüfusumuzu geçti'.

MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde milli mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren, 1982'de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle yeniden inşa edilerek müzeye dönüştürülen 'Gazi Alemdar Gemisi', ilçe merkez nüfusundan daha fazla yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Danimarka'da 1898 yılında 49,475 metre uzunluğunda ve 7,95 metre genişliğinde kurtarma amaçlı inşa edilen, Kurtuluş Savaşı'ndaki hizmetlerinin ardından 1982'de sökülen Alemdar Gemisi, geçmişteki yararlı hizmetlerini turizme katkısıyla da sürdürüyor.

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği önderliğinde ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde yapılarak 2008'de müze olarak ziyarete açılan gemi, Kurtuluş Savaşı'nın 'tek deniz çatışmasının kahramanı' olması dolayısıyla ilgi çekiyor.

Alemdar Gemisi'nin orduya gerekli silah ve cephaneyi Trabzon ve İnebolu'ya deniz yoluyla taşıyarak sunduğu hizmetleri anlatan materyallerin yer aldığı sahil bandındaki müzeyi, 2008'ten itibaren ABD'den Çin'e kadar çok sayıda yabancı turistin de aralarında bulunduğu 870 bin kişi ziyaret etti.

Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Alptekin Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı illerinin yanı sıra çok sayıda ülkeden ziyaretçi ağırladıklarını, Gazi Alemdar Müze Gemisi'ne gösterilen ilginin arttığını söyledi.

Müze gemiyi, 2008'de 20 bin 500, 2009'da 50 bin, 2010 'da 85 bin, 2011'de 124 bin 500, 2012'de 140 bin, 2013'te 145 bin, 2014'te 150 bin ve 2015'te de 155 bin olmak üzere toplam 870 bin kişinin gezdiğini anlatan Dursun, 'Müze gemide son dönemlerde ulaşılan yıllık 140-155 bin ziyaretçi sayısı, 113 bin olan merkez nüfusumuzu geçti. Bu da ilçe turizmi için ne kadar önemli olduğunun en önemli kanıtıdır' dedi.

-Alemdar Gemis ile yazılan kahramanlık öyküsü

1898'de Danimarka'da kurtarma gemisi olarak inşa edilen Alemdar, Marmara Denizi ve boğaz çevresinde Osmanlı'da kurtarma hizmetleri yapıyordu. Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar'ı, milli mücadelenin içine çekebilmek için boğazdan kaçış planı hazırlandı.

Gemideki 7 kahraman denizci, Karadeniz'deki şiddetli fırtınayı fırsat bilerek demir aldı. Müttefik gemilerin arasından geçerken 'batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini' söyleyen denizciler, boğazdan çıkıp zorlu yolculuğun ardından Ereğli'ye ulaştı.

Ereğli'den 80 ton kömür yüklenen Alemdar, bir süre sonra Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiği sırada ilçedeki gayrimüslimlerin ve casusların ihbarıyla Fransız Karadeniz Komutanlığındaki C-27 gambotu, Bartın'ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkardı.

Yönü İstanbul'a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar'ın personeli, kurtuluş planları yaptı. Gemide kemençe eşliğinde horon oynayan personel, davet ettikleri 5 askeri etkisiz hale getirip silahlarına el koydu.

Ani manevrayla dümen kıran Alemdar'ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, Ereğli'ye yaklaşılması üzerine karadan da destek verildi.

Sandallarla denize açılan vatandaşların desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrılırken, esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz'de dolaşan Türk bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı.

Fransızlar ile yapılan anlaşma gereği milli mücadelenin sonuna kadar Ereğli'de demirli kalması gereken Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle siyah rengi griye boyanarak Trabzon'a getirildi.

Rusya'dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951'de İstanbul Haliç Tersanesi'nde onarımdan geçirildikten sonra 1959'dan itibaren hizmet dışı bırakıldı.

Alemdar Gemisi, 1964 ve 1980'de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından 1982'de söküldü.
Kaynak: AA