CHP'nin Önseçim Yapmadan Seçimlere Girmesi

CHP'li Eminağaoğlu: 'Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 1 Kasım seçimi öncesinde CHP'de önseçim yapılmamasına ilişkin yönetmelik değişikliğini inceleyerek, 29 Eylül 2015'te değişikliğin tüzükle uyumlu hale getirilmesini istedi' 'CHP yönetimi, parti yetkili organlarından Başsavcılık yazısını saklayarak hukuk dışı yaratılan listelerle seçime katıldı'.

CHP üyesi ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 1 Kasım seçimi öncesinde CHP'de önseçim yapılmamasına ilişkin yönetmelik değişikliğini inceleyerek, 29 Eylül 2015'te değişikliğin tüzükle uyumlu hale getirilmesini istediğini, parti yönetiminin ise parti yetkili organlarından Başsavcılık yazısını saklayarak hukuk dışı yaratılan listelerle seçime katıldığını savundu.

Eminağaoğlu, yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, 1 Kasım seçimi öncesinde CHP'de önseçim yapılmamasına ilişkin yönetmelik değişikliğini incelediğini ve 29 Eylül 2015'te partiye bir yazı gönderdiğini bildirdi.

Yazıda, Parti Meclisi kararıyla Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildiği, bunun da tüzüğün ilgili fıkrasına aykırı olduğunun belirtildiğini aktaran Eminağaoğlu, Başsavcılığın bu nedenle yönetmelik değişikliğinin tüzüğe ve Siyasi Partiler Yasası'na uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve tüzükle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini CHP'ye ilettiğini söyledi.

Eminağaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın, Başsavcılığa 2 Ekim 2015'te, olağan kongre sürecinin kurultay yapılarak tamamlanacağını, kurultayda, Başsavcılığın talebinin gereğinin yapılması için konunun gündeme alınacağını ve tüzükle yönetmelik hükmünün uyumlu hale getirileceğini bildiren bir yazı gönderdiğini ifade etti.

Seçimde tüm adayların genel merkez tarafından belirlendiğini belirten Eminağaoğlu, şöyle devam etti:

'Parti anayasası olan tüzük uygulanmamış, yasa ve tüzüğe aykırı biçimde aday listesi oluşturulmuştur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, işlemin yasa ve tüzüğe aykırı olduğunu, bu nedenle yönetmeliğin değiştirilmesini CHP'ye 29 Eylül 2015'de bildirmesine rağmen, yönetmelik değiştirilmeyip, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yazısı YSK'ya iletilmemiştir. 1 Kasım seçimleri için önseçime gidilmemiş, hukuka aykırılık temelinde listeler oluşturulmuştur. Başsavcılığın yazısı, yönetmelik konusunda yetkili Parti Meclisi'ne de sunulmamış, Parti Meclisi bilgilendirilmemiş, Parti Meclisi'nden saklanmıştır.'

Eminağaoğlu, Tezcan'ın Başsavcılığa gönderdiği yazıyı da eleştirerek, kurultayda yönetmelik değil tüzük değişikliği yapılabileceğini savundu.

Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

'Yönetmelikteki aykırılık düzeltilmek yerine, bu durum tüzüğe taşınarak aykırılığın bu yolla yok edileceği, yani aykırılığın tüzüğe taşınacağı ortaya çıkmaktadır. CHP yönetimi, parti yetkili organlarından Başsavcılık yazısını saklayarak, sanki ülkede herkes beş ayda iki kez sandığa gitmiyormuş gibi, 'iki kez sandığa ne gerek var' söylem sömürüsü ile, hukuk dışı yaratılan listelerle seçime katılınmasına neden olmuştur. CHP yönetiminin yaptığı bu hukuksuzluk, CHP tarihinde bir ilktir.'
Kaynak: AA