Bursa'da Trafikte Kameralı Polis Devri

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde trafik denetimlerinde kamera ve ses kaydı yapılmaya başlandı. Trafik polisleri uygulamalarını üniformalarının üzerine yerleştirdikleri kamera ve ses kaydı yapan cihazlarla birlikte yapacak.

Bursa'da Trafikte Kameralı Polis Devri
‘Trafikte Şeffaflık ve Güven Projesi’ kapsamında trafik denetiminde kullanılacak olan uygulama ile Orhangazi’de görevli trafik ekibine yaka kamerası takıldı. Trafik polisinin yaka kamerası ile yaptığı ses ve görüntü kayıtları delil sayılacak. Kameralar, polis sürücülerle görüşürken ses ve görüntü kaydı yapacak. Yaka kameraları ile trafikteki ihlallerin kayıt altına alınacağını ifade eden Trafik Büro Amiri Birol Kaya, “Bundaki amacımız, trafikteki ihlalleri tespit etmek, kayıt altına almak ve ondan da daha önemlisi vatandaşımızın yapmış olduğumuz uygulamalarda, özellikle de alkol uygulamalarında sıklıkla rastladığımız polis vatandaş münasebetlerindeki bazı olumsuzlukların daha sonra mahkeme aşamasında şikayet konusu olduğunda çok net şekilde açıklığa kavuşması için arkadaşlarımızın yaptığı görevler esnasında 12 saat süreyle kayıt yapabilen bu kameraları kendilerine vereceğiz. Görev esnasında arkadaşlarımız karşılarındaki muhatabına ’sizi kameraya kaydediyorum şuandan itibaren yaptığımız görüşmeler kayıt altına alınır’ şeklindeki ikazından sonra kayıt altına alınacaktır” diye konuştu.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

‘ Özel hayatın gizliliği’ kuralı olabildiğince gözetilerek yapılan uygulamada, her türlü hava koşullarında 12 piksel HD görüntü kalitesinde 8 saat kesintisiz görüntü alınabiliyor. Trafik ekipleri bundan böyle sürücülerle görüşmeye başlarken ‘Yapacağımız tüm işlemler kamerayla kayıt altına alınacaktır’ uyarısında bulunmak durumundalar. Ayrıca kayıt yapan personelin yakasına da “Görüntü ve ses kaydı yapılmaktadır” yazan uyarı yazısı yazıldı.

GÖRÜNTÜLER 6 AY SAKLANACAK

Alınan görüntüler Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü arşivinde 30 gün saklanacak. İtiraza veya soruşturmaya konu olabilecek görüntüler ise 6 ay süre ile saklanacak. Yürütülen adli ve idari soruşturmalarda talep eden birimlere görüntüler gönderilerek delil olarak kullanılması planlanıyor.

UYGULAMA BAŞLADI

Uygulama Orhangazi’de bir ekiple başladığını bildiren Trafik Büro Amiri Birol Kaya, “Ekiplerimiz bugünden itibaren kameralar ile uygulamalarını yapacaklar. Şehrin muhtelif yerlerinde yapılan uygulamalarda kameralarımız kayıtta olacak” dedi.

Önümüzdeki günler içerisinde tüm trafik personelinin yaka ve araç kameraları ile görevde olacağını söyleyen Kaya, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Kaynak: İHA