Turkcell'den 105 Milyon Kilovat Saat Enerji Tasarrufu

Turkcell, 2015 yılında yaklaşık 105 milyon kilovat saat ve Türkiye’nin enerji faturasında 29 milyon TL tasarruf sağladığını açıkladı.

Turkcell'den 105 Milyon Kilovat Saat Enerji Tasarrufu
Turkcell, 2015 yılı boyunca uygulanan verimlilik ve tasarruf çözümleri sayesinde 105 milyon kilovat saate yakın enerji tasarrufu sağlandığını ve ortaya çıkan tasarruf miktarı da 29 milyon TL olduğunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre; bu tasarrufla çevreye yaklaşık 62 bin 950 ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirilirken, ortaya çıkan enerji tasarrufunun miktarı ise 38 bin 858 hanenin bir yıllık toplam elektrik tüketimi seviyesine ulaştı. Ayrıca, bir yılda yaptığı toplam karbondioksit azaltımıyla, 101 bin adet yetişkin kızılçam ağacının yaptığına eşit oranda karbondioksit azaltımı yapmış oldu.

Turkcell, hibrit iletişim ünitelerinin yanı sıra elektrik şebekesinin ulaşamadığı 26 noktaya kurduğu güneş panelleri ve rüzgar tribünleriyle çalışan iletişim üniteleriyle de enerji tasarrufuna katkı sağladığını belirterek, binalarındaki elektrik ve mekanik sistemlerde de enerji tasarrufu çalışmalarını sürdürdü. Bu sayede de 2015’de bin 850 hanenin yıllık enerji tüketimine karşılık gelen 5 milyon kilovat saat enerji tasarrufu sağlandı.

Turkcell’in sera gazı salımlarını belirlemesi, izlemesi, raporlaması ve azaltımı konularında tutarlılık ve şeffaflık göstermesi ve şirkette sera gazı yönetimi stratejileri geliştirmesiyle uygulamasının yanı sıra gelecek için planlar oluşturması gibi çalışmaları, bağımsız denetçi kuruluşlar tarafından doğrulandığı bildirilerek, kurumsal sera gazı emisyonlarının hesaplanması ve raporlanması belgesi olan ISO 14064’ü Türkiye’de almaya hak kazanan ilk GSM operatörü olduğu açıklandı.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz konuyla ilgili, “Turkcell olarak bir yandan müşterilerimize yenilikçi ve teknolojik ürünler sunarken bir yandan da yaşanabilir bir çevre için sosyal ve kurumsal yönetim alanlarında üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz. Bu amaçla işimizin her aşamasında çevre dostu çözüm ve uygulamaları kullanıyoruz. Bunun için yatırımlarımızı sürekli artırıyoruz” dedi.

2015’te kendi şebekesindeki çevre dostu sistemlere yaptığı yatırımın toplam miktarı 64 milyon TL’ye ulaştığını söyleyen Kuruöz, “Yaptığımız yatırımlar sonucu 2015’te enerji kullanımında yaklaşık 105 milyon kilovat saatlik bir tasarruf sağladık. Ortaya çıkan bu tasarruf miktarının sürdürülebilir kalkınma alanında ülkemiz ve sektörümüz için çok önemli bir değer olduğunu düşünüyoruz. Şirket olarak önümüzdeki yıllarda da çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarımızı artırarak devam edeceğiz. Çevreyi koruyan, verimlilik ve tasarruf sağlayan uygulamalarımızla çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Turkcell’den yapılan açıklamanın devamında, enerji tasarrufu bilincini şirketle sınırlamayarak abonelerine de yaymayı amaçladığını bildirerek, bu amaçla hem kağıt tüketimini hem karbon salınımını azaltan çevre dostu bir uygulama olarak e-fatura ve SMS-fatura kullanımını teşvik ettiği ve bu sayede toplamda sadece bir ayda 105 ton daha az kağıt kullanımı gerçekleşerek ayda bin 799 ağaç kesilmekten kurtarıldığı, böylece bir yılda 21 bin 588 ağacın varlığı korunmuş olduğu açıklandı.

Turkcell makinelerarası iletişim (M2M) çözümlerinin daha fazla kullanılmasıyla, birçok alanda da enerji tasarrufu ve ülke ekonomisine katkı sağlandığını bildirerek, lojistikten tarıma, su ve elektrik sayaçlarından beyaz eşya sektörüne ve konutlara kadar kullanım alanı çok geniş olan teknoloji sayesinde 2015’te ülke ekonomisine, 2,1 milyar TL’den fazla fayda sağlandığı, M2M akıllı araç çözümleri sayesinde ise sadece trafikteki araçların yakıt tüketiminin azalmasıyla 1,5 milyar TL tasarruf sağlanmış olduğu bildirildi.

Kaynak: İHA