Burhaniye'de Türkmen Konferansı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Körfez Yörük ve Oğuz Boyları Kültür Dayanışma Derneğinin organize ettiği Ortadoğu’da Türkmen Gerçeği Konferansı, Reha Yurdakul Kültür Merkezinde yapıldı. Türkmen Milli Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci ile Tarih ve Kültür Araştırmacısı Aydın Ayhan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı Kaymakam Hüseyin Öner ile Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Akkılınç da izledi.

Burhaniye'de Türkmen Konferansı
Reha Yurdakul Kültür Merkezi’ndeki konferansın öncesinde Koca Cami Müezzini İsmail Baydemir Kuran okudu. Açış Konuşması yapan Körfez Yörük ve Oğuz Boyları Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Beytullah Duyar, katılımcılara teşekkür etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından kürsüye çıkan Tarih ve Kültür Araştırmacısı Aydın Ayhan,”Balıkesir Çevresinde Yörük Türkmenler” konusunu anlatırken, Türkmen Milli Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci’de, “Ortadoğu’da Türkmenlerin Stratejik Önemi” konusunu dile getirdi.. Yörüklerin 1018 yıllarından itibaren Anadolu’ya gelmeye başladıklarını anlattı. Yörüklerin konargöçer hayatı yaşadıklarını anlatan Aydın Ayhan, Yörükler hakkındaki ilk kanunnamenin Fatih zamanında hazırlandığını söyledi.

Suriye adının Süryani den geldiğini anlatan Tarık Sülo Cevizci, o topraklarda, Türk ve İslam kimliğinin silinmesi için bu adın verildiğini kaydetti.

Suriye’ nin 1946. da kurulduğunu anlatan Cevizci, o topraklarda bin yıllık bir Türk tarihinin olduğunu söyledi.

Şam, Halep ve Humus gibi şehirler de Türk eserlerini çok olduğunu anlatan Cevizci, Türkmenlere yapılan zulümleri uzun uzun anlattı. Cevizci, Suriye’deki Türkmen tarihi ile Türkiye’deki Türkmenlerinin tarihinin aynı olduğunu söyledi.



Kaymakam Hüseyin Öner, konuşmacı Aydın Ayhan ile Tarık Sülo Cevizci’ye teşekkür etti. Konferansı, Kaymakam Hüseyin Öner ve Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Akkılınç’ın yanı sıra Burhaniye Müftüsü Hacı Öz, Balıkesir Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Sinan Ergüven, Karesi Yörük Boyları Federasyonu Başkan Yardımcısı Raşit Ataş, Edremit Yörük ve Oğuz Boyları Dernek Başkanı Şener Yağlı, Havran Yörük ve Oğuz Boyları Başkanı Cavit Erdem, Kepsut Yörükler Derneği Başkanı İskender Şahın, Gönen Yörükler Derneği Başkanı Zeki Kahya ve Dursunbey Yörük derneği Başkanı Ömer Çandır ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA