Yaşlı Çiftin Çatısı Akan Evde Güç Yaşamı

Sivas'ta tek katlı ahşap evlerinde 3 ayda bir aldıkları yaşlılık maaşıyla geçinmeye çalışan çift, kış günlerinde akan çatıları nedeniyle sıkıntı yaşıyor Hamide Ballıca: 'En büyük sıkıntımız, evimizin çatısının akması. Yağışın çok olduğu günlerde akıyor. Ben de bu yaşlı halimle çatıya çıkıyorum, sular eve damlamasın diye çatıya leğen koyuyorum'

MERVE TOPUZ - Sivas'ta yaşayan ve 3 ayda bir aldıkları yaşlılık maaşıyla geçinmeye çalışan çift, kar ve yağmurun arttığı soğuk kış günlerinde evlerinin akan çatısının onarılması için hayırseverlerden destek bekliyor.

Aydoğan Mahallesi'ndeki tek katlı ahşap evde yaşayan İbrahim (78) ve Hamide Ballıca (75) çifti, çocukları evlendikten bu yana 30 yıldır birbirlerine destek olarak yaşamını sürdürüyor. Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesinin yardımlarıyla ayakta durmaya çalışan çiftin tek şikayeti ise evlerinin çatısının akması. Bu duruma kendilerince çözüm bulan çift, yağışlı günlerde çatıya çıkarak akan yerlere leğen koyuyor. Maddi imkansızlıkları nedeniyle çatının onarımını yaptıramayan çift, hayırseverlerden yardım bekliyor.

İbrahim Ballıca, AA muhabirine yapığı açıklamada, yardımlarla ancak geçindiklerini söyledi. Maaşının tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini aktaran Ballıca, 'Bize belediye bakıyor. Günlük sıcak yemek getiriyor. Diğer eksiklerimizi de maaşımla karşılamaya çalışıyoruz. Evimizin durumu belli, çatıyı kapatan saclar çürümüş, akıyor' diye konuştu.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle çatının sacını değiştiremediklerini ve hayırseverlerden destek istediklerini belirten Ballıca, 'Belediyenin verdiği odunumuz var sadece biraz da kömür aldık, onunla da kışı çıkarır mıyız bilemiyorum' dedi.

Hamide Ballıca ise 55 yıllık evli olduklarını, çocukları evlendikten sonra yalnız kaldıklarını söyledi. Tansiyon, şeker, kolesterol, kalp büyümesi rahatsızlığı bulunduğunu dile getiren Ballıca, rahatsızlıklarına rağmen evin tüm işlerini yapmaya çalıştığını aktardı.

Sobalı evde yaşamlarını neredeyse tek oda içerisinde sürdürdüklerini anlatan Ballıca, tuvalet bahçede olduğu için de gidip gelmekte zorlandıklarını, kar yağınca bahçenin buz tuttuğunu ifade etti.

Ballıca, tüm gününü evde geçirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Sabahları kalkıyorum önce sobayı yakıyorum, evin işlerini yapamıyorum, kalp büyümesi var zorlanıyorum. Eşim de rahatsız, ona da bakıyorum. Eşimin aldığı 500 lirayla peynir, zeytin ancak alabiliyoruz. Elektrik, su faturaları, ilaç parası derken maaş yetmiyor. Şimdi evde un yok, yağ yok eşimin aylık almasını bekliyoruz. Belediye her gün sıcak yemek getiriyor, haftada bir de temizliğe geliyorlar. Yine de Allah'a şükürler olsun, geçinip gidiyoruz ama en büyük sıkıntımız evimiz çatısının akması. Yağışın çok olduğu günlerde akıyor. Ben de bu yaşlı halimle çatıya çıkıyorum sular eve damlamasın diye çatıya leğen koyuyorum.'

Hayırsever vatandaşlardan evlerinin çatısını onarmasını isteyen Ballıca, yağmur ve karlı günlerde evlerinde rahat bir şekilde oturmak istediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA