Sığınmacılar İsveç'te

Dün Danimarka'ya gelen binden fazla sığınmacının bir bölümü, İsveç'in Malmö kentine ulaştı

Avusturya ve Almanya'nın sınırlarını açmasından sonra Danimarka'nın yolunu tutan binden fazla sığınmacı, Danimarka'ya iltica etmek yerine İsveç'in Malmö kentine gitmeye devam ediyor.

Malmö'nün merkez tren istasyonunda gönüllüler tarafından karşılanan sığınmacıların bir kısmı Malmö'de kalırken bazıları da İsveç'in farklı kentlerine, Norveç ve Finlandiya'ya doğru yola çıktı.

Danimarka ve buradan İsveç'e gelen sığınmacıların büyük bölümünün sanılanın aksine Suriyeli değil Afganistanlı olduğu dikkati çekti. Onlarca gönüllü Malmö merkez istasyonunun bir bölümünde sığınmacılara hızlı ve etkili bir hizmet sunarken sığınmacılara yiyecek, içecek ve giyecek dışında, nasıl ve nerede konaklayacakları konusunda da yardımcı oluyor.

Gönüllüler ayrıca topladıkları paralarla tren biletleri alarak sığınmacılara bu konuda da yardımcı olmaya çalışıyor.

Danmarka'nın TV2 kanalının haberine göre, İsveç Mülteciler Bürosu'ndan yapılan açıklamada, en az 230 kişinin Danimarka'dan İsveç'e geçerek iltica ettiği belirtilirken, haberde ayrıca, İsveç polisinin Danimarka'dan 14 kişiyi Malmö'ye özel araçlarıyla taşımaya çalışan beş kişiyi gözaltına aldığı da kaydedildi. Hem Danimarka hem de İsveç polisi, sığınmacılara yardım etmek için de olsa sığınmacıların kaçak yollardan İsveç'e geçişine yardım etmenin yasak olduğuna vurgu yaptı.

Kopenhag'da oturan ancak Malmö'de çalışan Türk vatandaşı Volkan Köksal, AA muhabirine, gönüllülerin hiçbir zaman yardımdan kaçmadıklarını ve güzel bir dayanışma örneği gösterdiklerini söyledi.

Gönüllüler arasında bulunan genç bir Türk ise sığınmacıların küçük gruplar halinde geldiğini ve gönüllüler olarak hemen yardımcı olduklarını, buradan başka yerlere gitmek isteyenlere de topladıkları paralarla tren bileti aldıklarını ifade etti.

AA muhabirinin konuştuğu Afganistanlı bir genç sığınmacı de Macaristan'daki şartların kötü olduğunu ancak daha sonraki yolculuklarının nispeten daha rahat geçtiğini söyledi.
Kaynak: AA