Kurtuluşun 93'Üncü Yıldönümü Kutlandı

Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşu 50. Yıl Alanı’nda gerçekleştirilen resmî törenle kutlandı. Törende bir konuşma yapan Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, “Vatanımızı kurtaran, Cumhuriyetimizi kuran, bizlere çağdaşlık yolunu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Ulusal Kurtuluş Savaşımız’da omuz omuza mücadele veren Turgutlumuz’un binlerce isimsiz kahramanını, saygıyla, minnetle anıyor; Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 93’üncü yıldönümünü kutluyorum” dedi.

Kurtuluşun 93'Üncü Yıldönümü Kutlandı
Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 93’üncü yıldönümü münasebetiyle 50. Yıl Alanı’nda düzenlenen programa Kaymakam Uğur Turan, Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Belediye Başkanı Turgay Şirin, resmi kurumların yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler ile Turgutlulular katıldı.

Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin alandaki Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşma Belediye Başkanı Turgay Şirin tarafından yapıldı. Başkan Şirin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Tarih kitapları gösteriyor ki ağır koşullarla imzalanmış Mondros Anlaşması ile ordumuzun silahları elinden alınırken; yorgun, yoksul ve perişan ulusumuz savaşa sürüklenmişti. 26 Mayıs 1919 tarihinde Yunan işgalcileri tarafından yakılıp yıkılan Manisa’mız ise yaklaşık 3 yıllık esaret altına alınarak, milletimizin evine, kültürüne, diline, dinine, canına kast edilmişti. Atalarımız, düşmanın her türlü zalimliği ile karşı karşıya kalmış ve zorlu, acı dolu günler geçirmişlerdir. İşte bu çaresiz günlerde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurtuluş meşalesinin fitili ateşlenmiş, 19 Mayıs 1919 tarihinde bir deniz kenarından başlayan kutsal yolculuk; Turgutlu’muzu da içine alan coğrafya üzerinde, tarihler 9 Eylül 1922’yi gösterirken yine bir deniz kenarında İzmir’de amacına ulaşmış olarak zaferle sona ermiştir. Ülkemizin dört bir yanında yanan bağımsızlık meşalesi Samsun’da körüklenerek Turgutlu’muza ulaşmış ve buradan da İzmir’e kadar tüm yolu aydınlatmış; Türk’ün inancı, kararlılığı, azmi karşısında çelik ve demir çaresiz kalmıştır. Benzerlerine ancak efsanelerde rastlanan şanlı Kurtuluş Savaşı’mız Türk Milleti’nin gücünü tüm dünyaya kanıtlamıştır. Yenilginin acizliğiyle düşmanın yakıp kül ettiği Ege’nin Anadolu’ya açılan kapısı güzel şehrimiz Turgutlu, zaferimizin ardından Cumhuriyetin değerleriyle küllerinden yeniden doğarak Manisa’nın gözde bir ilçesi haline gelmiştir. Aziz Türk Milleti’nin yazdığı bu destanı hiçbir zaman unutmayan Turgutluluların da bu anlamlı günü yüzyıllar boyunca her zamankinden daha da büyük bir gurur ile kutlamaya devam edeceğine; Cumhuriyet’e ve Milli Mücadele değerlerine her zamankinden daha fazla sahip çıkacağına, gücüne güç katarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bekaası için taş üstüne taş koyacağına dair inancımız tamdır.”

“TERÖR SALDIRISININ ACISINI AZİZ TÜRK MİLLETİ İLE PAYLAŞIYORUM”

Konuşmasında Hakkari Dağlıca’da yaşanan terör saldırısına da değinen Başkan Turgay Şirin, “Dün akşam Hakkari Dağlıca’da meydana gelen terör saldırısının acısını Aziz Türk Milleti ile paylaşıyorum. Bizler kahraman şehitlerimizin kanlarıyla, yoksullukla, çaresizlikle kazanılan bu bereketli toprakların her daim düşman hedefinde olduğunun bilinciyle, bizler için canını ortaya koyan şerefli Türk Ordusu ve Türk Polis Teşkilatı’nın değerli mensuplarını, Mehmetçiklerimizi unutturmayacak, onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğilmeye devam edeceğiz. İçeride ve dışarıda Türk Milleti’nin istikbaline kast eden düşmanlara karşı tüm gücümüzle birlikteliğimizi idame ettirecek, dosta güven düşmana korku saldığımız şanlı tarihimizden aldığımız Türk Bayrağımızı geleceğimize taşıyacağız.” dedi.

Kaynak: İHA