Kozcağız Salep Durağı Olma Yolunda

Bartın’ın Kozcağız beldesinde vitamin ve şifa kaynağı bolca yetişmekte olan salep bitkisinin daha iyi tanıtılması ve doğal ortamında korunması için belediye tarafından hazırlanan ’Salep Durağı Kozcağız’ adlı proje Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında kabul edilerek hibe desteği almaya hak kazandı.

Kozcağız Salep Durağı Olma Yolunda
’Salep Durağı Kozcağız’ adlı projesi hakkında bilgi veren Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman, "Çocukluğumdan bu yana beldemizde yetiştiğini ve bilinçsizce toplandığını gördüğüm, gerek gıda sektöründe sıcak içecek ve dondurma yapımında yoğun olarak kullanılan ve gerek de ilaç sektöründe sürekli olarak kullanılmakta olan salep bitkisinin giderek azalmakta olduğunu ve bu gidişle neslinin tükeneceğini düşünmeye başlamıştım. Bununla ilgili yıllardır ilgili kurum yetkilileri ve özel şahıslarla karşılıklı görüş alışverişlerinde buluyordum. Sonunda belediye olarak, salep bitkisinin doğal ortamında korunarak çoğalmasını sağlamak, halkımıza bu bitkiyi daha iyi tanıtmak ve ticari anlamda bu bitkinin kendi tarla ve bahçelerimizde yetiştirilerek kişisel ve belde ekonomisine önemli katkı sağlayabileceğini gösterebilmek için böyle bir proje hazırladık. Projemizi BAKKA Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında bu kuruma sunduk. Projemiz kabul edildi.

02 Eylül’de BAKKA hizmet binasında yapılan bilgilendirme toplantısına projenin hazırlanmasında görev alan Peyzaj Mimarı Dilek Özkazanç ve Mali Hizmetler Müdürü Muhammet Özyapı ile beraber katıldık ve uygulamayla ilgili bilgiler almış olduk. İnşallah sözleşmeyi de imzalayarak 8 aylık bir süreyi kapsayan bu projeyi uygulamaya başlayacağız. Projemizin ileride uygulama aşamasında ve sonrasında belde halkına maddi, manevi destek sağlayacağına inanıyor ve hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA