Karadenizli Balıkçılar Umduklarını Bulamadı

Karadenizli balıkçılar, av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den itibaren balık avında umduklarını bulamadı.

Bir hafta önce "Vira bismillah" diyerek denize açılan ve ağlarını denize döken balıkçılar, aradan geçen sürede beklentilerinin altında av gerçekleştirdi.

Birçok balıkçı gece açıldıkları denizden eli boş dönerken, bazı balıkçılar ise az miktarda tuttukları balıklarla limana döndü.

Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denize açılan balıkçıların, eli boş geri döndüğünü belirterek, "Açıkçası eylül ayının böyle geçmesini bekliyoruz. Özellikle deniz suyunun sıcak olması balık avını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Şu anda Karadeniz'e açılan büyük teknelerin palamut ve istavrit avladığını, küçük teknelerle de mezgit avlandığını ifade eden Arslan, "Görüştüğümüz her balıkçı avdan memnun değil. Son 10 yılın en verimsiz sezonuna başladık. İnşallah bu böyle devam etmez" ifadelerini kullandı.

Arslan, ekim ayından sonra av sezonun tam anlamıyla başlamasını beklediklerini dile getirerek, deniz suyunun soğumaya başlamasıyla av miktarının artacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Perşembe Kışla Limanı Kooperatif Başkanı Ünal Karadeniz de av sezonun ilk haftalarında umduklarını bulamadıklarını belirterek, "İnşallah bu böyle devam etmez. Biz bu sezondan çok umutluyuz" dedi.

Karadeniz, balıkçıların bol avcılık yapmak için Sinop ile Rize arasında sürekli balık peşinde olduğunu ancak büyük çoğunluğunun eli boş döndüğünü kaydetti.

- Palamudun tanesi 10 lira

Öte yandan, tezgahlarda yerini alan palamudun tanesi ile 10 liradan satışına sunuluyor.

Altınordu ilçesinde yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapan Mustafa Yeter, tezgahlarının boş kaldığını ifade ederek, "Hal böyle olunca fiyatlarda yüksek. Şu anda palamudun tanesi 10 liradan satışına sunuluyor. İstavrit ve mezgitin kilogramı ise 15 liradan alıcı buluyor. Eylül ayında bu fiyatların çok aşağı düşmesini beklemiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA