Urla Nohutalan Kavun Festivali Sona Erdi

İzmir’deki üç Boşnak köyünden biri olan Urla’nın Nohutalan köyünde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi işbirliğince düzenlenen 2. Nohutalan Kavun Festivali gerçekleştirildi.

Urla Nohutalan Kavun Festivali Sona Erdi
Festivale, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Narlıdere Kaymakamı Hayrettin Çiftçi, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Zekeriya Erşan, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Dernek üyeleri, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Aliağa Çakmaklı Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Urla parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Urla halkı ve çevre ilçelerden gelen Boşnak sevdalıları katıldı.

“EN İYİ KAVUN” YARIŞMASI

Nüfusunun tamamı Balkan coğrafyasından göç eden Boşnak torunlarından oluşan köy, renkli görüntülere sahne oldu. Nohutalanlı üreticiler arasında ‘En iyi kavun’ yarışmasının gerçekleştiği festivalde, ilk üçe girenlere ödüllerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar verdi. İzmir Büyükşehir Pop Orkestrası’nın verdiği konserde ise festivale gelen vatandaşlar halaylar çekerek eğlenceli bir gün geçirdiler.

Açılıştan sonra, köy meydanında kurulan kavun stantlarını tek tek gezen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Nohutalan halkının yetiştirmiş olduğu kavunların tadına baktı.

"BİZLERİN GÖREVİ KÖYLERİMİZİ YAŞATABİLMEKTİR"

"Köylerimiz mahalle statüsüne girmiş olsa da, bizler bu topraklara ’köy’ demekten vazgeçmeyecek ve her zaman köylü olmaktan gurur duyacağız" diyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Her köyümüzün ayrı güzelliği ve özelliği var. Köylerimizin kendine ait kültürlerini yaşatmak ve geleceğe aktarmak için elimizden geleni yapacağız. İzmir Büyükşehir başta olmak üzere biz her zaman 30 ilçe yerel yöneticileri olarak yerelden kalkınmayı hedef edindik. Bizlerin görevi köylerimizi yaşatabilmektir” dedi.

"DEĞERLERİMİZİ AYAĞA KALDIRMAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZDİR"

İzmir’in yerelden kalkınmasını hedef olarak belirlediklerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise; “Yarımada stratejik planı yol haritasını ve kalkınma planı yol haritasını belirledik. Tüm İzmir’imizdeki değerlerimizi ayağa kaldırmak ve kentimizi kalkındırmak, kırsalı kalkındırmak hepimizin en önemli görevidir” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl aynı yerde yapılan festivalin toprak bir zeminde ve daha olumsuz şartlarda gerçekleştirildiğinin altını çizen Kocaoğlu, bu yılki festivalin ise köydeki fiziki düzenlemelerle çok daha iyi koşullarda yapıldığını ve ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere tek tip stantlar dağıtıldığını söyledi.



"BOŞNAKLAR OLARAK HER ZAMAN BARIŞI SAVUNDUK"

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ise geçtiğimiz yıl yapılan festivalle bu yılki arasında çok büyük farklar olduğunu belirterek, festivalin yapıldığı meydanın ve çevre yollarının düzenlemesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. Nohutalan’ın bir Boşnak köyü olduğunu hatırlatan Kemal Baysak, Boşnaklar olarak her zaman barışı, kardeşliği ve ülkenin bütünlüğünü savunduklarını söyledi.

Baysak, kırsalın kalkınmasına yönelik çalışmaları ve Nohutalan köyüne hizmetleri nedeniyle Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu adına Başkan Aziz Kocaoğlu’na, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’a ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan’a teşekkür plaketi takdim etti. Baysak, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek’e, Narlıdere Kaymakamı Hayrettin Çiftçi’ye, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay ve Musa Çam’a da hediyeler verdi.
Kaynak: İHA