Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, hükümetin Eskişehir'e neler kazandırdığını, eğer onlar kazandırılmasaydı kentin şehir içi trafiği dahil her şeyin nasıl keşmekeş halini alacağını Eskişehirlilerin bildiğini söyleyerek, "En azından eğitimde neler yaptığımızı anlatmaya kalkarsam akşam olur" dedi.

Bakan Avcı, Türk Dünyası Sanayi ve Ticaret Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen Türk Dünyası Vakfı'nın yeni logosunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, logo tasarımı için düzenlenen yarışmada birinci olan Gökhan Koç'u ve yarışmaya katılan diğer sanatçıları tebrik etti.

Yarışmaya 323 kişinin katıldığını anımsatan Avcı, lale yaprağı ve su damlası şeklindeki logonun Türk Dünyası Vakfı'nın bundan sonraki çalışmalarında hayırlı hizmetlere aracı olacağını düşündüğünü söyledi.

Avcı, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Başkenti olma sürecinin, 28 Mayıs 2011'de Odunpazarı Meydanı'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı dönemindeki bir vaadi olarak başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan o zaman dedi ki, 'Eskişehir'i inşallah 2013 yılında Türk Dünyası Başkenti yapacağız.' Bunun üzerine 2011 seçimlerinin ardından biz Meclise seçildikten sonra bir kanun teklifi verdik ve kanunla Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kuruldu. Bu ajans çalışmalarına başladı. Bu ajansın yasa gereği bir koordinasyon kurulu vardı ve bir başbakan yardımcısı ve 6 ilgili bakandan oluşuyordu. Daha sonra yine yasa ile vakıf yönetim kurulu oluşturuldu. Bu yasayı hazırlarken biz, bunun Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti sürecinin bir parti süreci olarak işlememesi, bütün Eskişehir, kentteki tüm aktörlerin içinde olacağı, katkıda bulunacağı bir süreç olarak işletilmesini düşündüğümüz için bütün Eskişehir'i temsil edebilecek nitelikte bir yönetim kurulu oluşturduk. Bu yönetim kurulunu da olabildiğince siyasetin dışında olsun diye milletvekilleri olarak biz yönetim kuruluna girmedik. Yönetim kurulumuzu yine bu siyaset dışı kimliğini vurgulamak üzere yasa ile sayın valinin başkanlığında oluşturduk."

Bakan Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna başkanlığında, Anadolu ve Eskişehir Osmangazi üniversitelerinin rektörleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanlarını temsilen bir belediye başkanı, oda temsilcileri, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İl Genel Meclisi bunlardan oluşan bir yönetim kurulu kurduklarını hatırlattı.

Eskişehir'in bütün siyaset dışı aktörlerini işin içine katan bir yönetim kurulu oluşturduklarını vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

"Bu yönetim kurulunun daha ilk toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı, yönetim kurulu üyesi olarak vali ile bir sürtüşme içerisine girdi ve bu şartlar altında bu yönetim kurulunda görev almak istemediğini belirterek, toplantıyı terk etmiş. Daha sonra diğer üyelerle bu süreç uyumlu bir biçimde yürüdü. Yasa gereği bir yıllık bir çalışma ön görülmüştü fakat başlattığımız çalışmalar, kalıcı eserlerin restorasyonu, renovasyon ve birtakım kültürel etkinlikler bir yılı aşan bir genişlikte ortaya çıktı. Eskişehir'de yapacağımız işler için bir yıl yetmedi. Pek çok şey yaptık, kalıcı eser kazandırdık. Kültür Sanat Merkezi bunlardan bir tanesidir. Şu anda yapımı devam eden şehir stadı bunlardan biridir. Kent merkezindeki eski stat yerinin yapılaşmaya açılmaması koşuluyla Türk Dünyası Kültür Başkenti tarafından Anadolu Üniversitesi ile finanse edilmesi ve bu sayede şehir stadının kente kazandırılması bu sayede oldu."

- "Eskişehir'e çok kalıcı eserler kazandırıldı"

Avcı, Türk Dünyası Başkenti tarafından ilçelere Kültür Evleri'nin açıldığını, kentteki pek çok tarihi eserin restorasyon ve renovasyonunun yapıldığını dile getirdi.

Eskişehir Türk Dünyası Ajansı'nca başlatılan olan eserlerin, hizmetlerin devamı için, bunların yarım kalmaması için Türk Dünyası Vakfı'nı kurduklarına değinen Avcı, şunları kaydetti:

"Bu vakfından yine daha önce yaşananlar ne olursa olsun Eskişehir'in ilgili bütün aktörlerini, Büyükşehir Belediye Başkanını, ilçe belediye başkanlarını, oda başkanlarını, üniversite hocalarını, rektörlerini, milletvekillerini genel kurul olarak topladık yani bu vakfı biz küçük bir odada kapalı kapılar ardında, 'biz bize yeteriz' anlayışıyla, küçük olsun bizim olsun anlayışı ile kurmadık. Eskişehir'in bütün kurumlarını temsil edecek, kucaklayacak bir vakıf olsun diye çok geniş bir katılımla önce istişarelerini daha sonra genel kurulunu yaptık. Vakıf senedini hazırladık. Eskişehir'e çok kalıcı eserler kazandırıldı. Daha da kazandırılacak."

- "Eğitimde neler yaptığımızı anlatmaya kalkarsam, akşam olur"

Bakan Avcı, yapılan tüm çalışmaların "Ajastan Vakıfa" isimli kitapta tüm kent halkına anlattıklarını belirterek, şunları dile getirdi:

"Zaman zaman kendi aralarındaki birtakım sorunları bizim sırtımızdan bilek güreşi yaparak gündeme taşımak isteyen bazı siyasi figürler bunu gündeme getiriyorlar. Vakıf ne yaptı? Ajans ne yaptı? Nereye, ne harcandı? İşte buyurun. Nereye ne harcandı, ne yapıldı? Her şey, bütün yapılanlar, projeler, bunların niteliği, harcamaların kuruşu, kuruşuna dökümü bu kitapta var. Bunu daha önceden de dağıttık. Hayırlı uğurlu olsun. Bunu çok farklı ve yerel birtakım siyasi ayak oyunları malzemesi yapmak üzere birileri kalkmış, 'Eskişehir'e gelen hizmetler bundan sonra vakıf üzerinden gelecek, devlet hiç mi bir şey yapmayacak?' Ne alakası var. Söylediğimiz Türk Dünyası Ajansı'nın yarım bıraktığı işler vakıf üzerinden devam ettirilecek. Eskişehir'e gelecek hizmetler için diğer hizmetlerin, sağlık, eğitim, ulaşım, adalet, emniyet, şehircilikte aklınıza gelebilecek bütün toplumsal alanlarda gelebilecek hizmetler için neler yaptığımızı ve nasıl yaptığımızı, merkezi hükümetin Eskişehir'e neler kazandırdığını eğer onlar kazandırılmamış olsaydı bugün Eskişehir'in şehir içi trafiği dahil olmak üzere her şeyin nasıl keşmekeş halini alacağını Eskişehirliler biliyor. En azından eğitimde neler yaptığımızı anlatmaya kalkarsam akşam olur."

Hangi hizmetin hangi kurumlar üzerinden, hangi yasal çerçevede yapılacağını çok iyi bildiklerini vurgulayan Avcı, " Bunu bildiğimiz için de bugüne kadar bu güzel hizmetleri aksamadan buraya kadar getirdik. Bundan sonra da devam edecek. İsteseler de devam edecek, istemeseler de... Açıkça çıkıp 'Bunu istemiyoruz' demedikleri için bu konuda kafa karışıklığı uyandırmaya çalışanlar var, bu netliğin Eskişehir kamuoyu tarafından bilindiğini görüyorum" diye konuştu.

Etkinliğe, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, kurum temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: AA