'Kanser Hastalığını Korkuya Dönüştürmeyin'

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı ve  Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Şuayip Yalçın, kanser vakalarının arttığı kadar kanseri yenenlerin sayısının da arttığını belirtti.

Prof. Dr. Yalçın, kentteki bir otelde Trakya Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen "Ürogenital Kanserler Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, prostat, testis, mesane ve böbrek kanserlerinin "ürogenital kanserler" olarak olarak adlandırıldığını söyledi.

Sempozyumun ürogenital kanserleri tartışmak ve daha iyi tedavi yöntemi bulabilmek için düzenlendiğini aktaran Yalçın, şunları ifade etti:

"Bu konuda konunun uzmanları ile bir araya gelerek tartışma ortamı buluyoruz. Aslında vatandaşlarımızın kanserden korkmaması gerekir. Çok sık rastlanan bir hastalık olan kanser, eğer 80 yaşına kadar yaşayabileceksek üç kadından birisini ve iki erkekten diğerini etkileyebilecek bir hastalıktır. Kanser hayatın içerisinde yer almaktadır. Kanser hastalığını korkuya dönüştürmeyin. Bunu bir korkuya dönüştürmek yerine tedbirli olmak, kansere akıllı yaklaşmak ve bununla ilgili neler yapılabilir bunu soğukkanlılıkla değerlendirmek gereklidir. Sık gözükmesine rağmen aslında çevrenizde görüyorsunuz, 'kanser arttı' diyorsunuz ama kanserden kurtulmalar ve kanserin tedavisi de artış gösterdi."

Yalçın, kanser hastalığına bilinçli ve soğuk kanlı yaklaşanların hastalıktan kurtulma oranının daha yüksek olduğunu kaydetti.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ise sempozyumun testis, böbrek, prostat ve idrar kesesi kanserlerin tedavisine yeni fikirler ve çözümler arandığı bir toplantı olduğunu söyledi.

Yeni ve güncel gelişmelerin tartışıldığını aktaran Coşkun, Türkiye'de son yıllarda kanser tedavisinde olumlu gelişmeler yaşandığını dile getirdi.

Yarın da devam edecek sempozyuma Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden uzmanlar katıldı.

Kaynak: AA