'22. Uluslararası Aspendos Opera Ve Bale Festivali' Yarın Başlıyor

Festival, bu yıl üç konser, iki bale ve iki opera eseriyle sanatseverin beğenisine sunulacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, bu yıl 22'ncisi düzenlenecek "Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali" yarın başlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 1994'ten bu yana yapılan ve 1998'den beri de uluslararası bir organizasyon haline gelen festival, yerli ve yabancı birçok sanatçı ve grubu ağırladı.

Türkiye'nin kültür turizm ve tanıtımına da katkı sağlayan festivalde, bu yıl üç konser, iki bale ve iki opera eseriyle sanatseverin beğenisine sunulacak.

İzmir, İçel, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi müdürlüklerinin yanı sıra, yabancı konuk topluluk ve solistlerin yer alacağı festivalde, Kore Ulusal Operası ile Bulgaristan'dan ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatına (TÜRKSOY) üye ülkelerden gelecek birçok opera ve bale sanatçısı sahne alacak.

"Gala Konser" açılışıyla 5 Eylül Cumartesi günü başlayacak festivalde,  soprano Görkem Ezgi Yıldırım, Dimitrinka Raycheva, mezzosoprano Elena Chavdarova Isa, tenor Ünüşan Kuloğlu, bariton Plamen Dimitrov, bas Tuncay Kurtoğlu'na, şef Borislav Ivanov yönetiminde İçel-Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşlik edecek.

Konser repertuvarı, ünlü besteciler Giuseppe Verdi, Giocomo Puccini, Piyotr Ilyiç Çaykovski, Selman Ada ile Georges Bizet'in eserlerinden oluşacak.

İzmir-İçel-Antalya Devlet Opera ve Balesince 8 Eylül Salı günü "Ateş Kuşu/ İlk Bahar Ayini" balesi, masalsı, canlı, ışıl ışıl dekor ve kostümleriyle Antalyalı sanatseverlerle buluşacak.

Ünlü piyes yazarı W. Sheakespeare'in aynı adlı eserinden uyarlanan "Hamlet" balesi de 11 Eylül Cuma günü sahnelenecek. Besteci Revaz Gabichvadze'nin eseri Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sunulacak. Eserin reji ve koreografisini Nugzar ve Medeia Magalashvili gerçekleştirdi.

Bestesi Selman Ada'ya ait ünlü Türk operası "Ali Baba&40" eseri, 16 Eylül Çarşamba günü Ankara Devlet Opera ve Balesince sahneye konulacak. Mehmet Balkan’ın düzenlediği eser,  tanıdık ve sevilen aryaları, renkli kostüm ve dekoruyla büyülü bir gece yaşatacak.

Kore'den festivale katılan yabancı konuk topluluğu Kore Ulusal Operası, 20 Eylül Pazar günü "Soul Mate / Ruh İkizi" operasını sunacak. Kore geleneksel düğün törenlerinden uyarlanan sahnelerin de bulunduğu, eğlenceli ve romantik bir aşk hikayesinin anlatıldığı eserin bestesi June  Hee Lim'e ait.

Festival, art arda iki gece gerçekleştirilecek "Türksoy Opera ve Bale Yıldızları" konseri ile son bulacak. 23-24 Eylül günü düzenlenecek konserle Türkiye'nin de yer aldığı TÜRKSOY'a üye ülkelerden katılacak opera ve bale sanatçıları sahne alacak. Şef Aytuğ Ülgen yönetiminde, İzmir, İçel ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestralarına Azerbaycan, Kazakistan, Kırgız, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tataristan Cumhuriyetlerinden katılacak solistler eşlik edecek.
Kaynak: AA