Eylül Ayı Sameks Verileri Açıklandı

Eylül Ayı SAMEKS verileri açıklandı. Eylül ayında, Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 2,8 puanlık artışla 55,6 değerine, Hizmet Endeksi de bir önceki aya göre 0,3 puanlık azalış göstererek 52,5 puana düştü. Eylül ayında Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 0,6 puanlık artış göstererek 53,4 değerine yükseldi.

Eylül Ayı Sameks Verileri Açıklandı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, her ayın son haftasında açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Karabük Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

MÜSİAD Karabük Şubesi Başkanı Ahmet Nur, terör olaylarında hayatını kaybeden şehit asker ve polisler için rahmet dileyerek yakınlarına sabırlar diledi. MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir’in Türkiye ve Dünya ekonomisi hakkında değerlendirme yaptığı basın toplantısında MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş da SAMEKS verilerini açıkladı.

2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama çalışmalarının başladığını belirten MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini ifade etti.

Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Demirbaş, "Eylül ayında, Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 2,8 puanlık artışla 55,6 değerine, Hizmet Endeksi de bir önceki aya göre 0,3 puanlık azalış göstererek 52,5 puana düşmüştür. Eylül ayında Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 0,6 puanlık artış göstererek 53,4 değerine yükseldi" dedi.

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, dünya ekonomisinin genel anlamda iyi bir grafik çizmediğini, ABD ekonomisinin kendini toparlamaya başlarken başka ekonomileri olumsuz etkilediğini vurguladı. IMF’nin dünya ekonomisinin büyüme rakamlarını % 4,2 olarak öngördüğünü ifade etti.

Özdemir FED açıklamalarının para birimlerini dalgalandırdığını kaydeden Özdemir, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte % 3,8 büyüyerek ,başarısını sürdürmesine dikkat çekti.
Kaynak: İHA