15. Frankfurt Türk Film Festivali 2 Ekim'de Başlıyor

FRANKFURT - 15. Frankfurt Türk Film Festivali, bu yıl 2-9 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

Frankfurt Türk Film Festivali'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, festivalde izleyicilerin beğenisine sunulacak 30'a yakın film, CineStar Metropolis, Orfeo's Erben ve Film Forum Höchst sinemalarının yanı sıra Preungesheim Cezaevi'nde ve Anne Frank Okulu'nda gösterilecek.

Festival çerçevesinde söyleşiler, paneller, sergiler, konserler ve üniversiteler arası kısa ve uzun metrajlı film yarışması gibi etkinlikler de düzenlenecek. "RheinMain Festival Projesi" kapsamında Offenbach, Friedberg, Langen ve Bad Kreznach kentlerinde de filmler gösterilecek.

- Festival, "Kocan Kadar Konuş" filmiyle açılacak

Ezgi Mola ve Murat Yıldırım'ın başrollerini paylaştığı "Kocan Kadar Konuş" filmiyle açılışı yapılacak festival kapsamında, aralarında Filiz Akın, Zülfü Livaneli, Nilüfer Açıkalın, Talat Bulut, Mesut Ali ve Tuna Kiremitçi gibi isimlerin de yer aldığı onlarca oyuncu, yönetmen, yapımcı, müzisyen ve yazar Frankfurt'a gelecek.

- Bu yılki festivalin konuk ülkeleri Yunanistan ve Azerbaycan olacak

Festivalde 7 dalda verilen "Altın Elma" sinema ödülleri de geleneksel hale geldi. Bu yıl 3. kez sahiplerini bulacak Altın Elma ödüllerinin jürisi, önceki yıllarda olduğu gibi Alman sinemacılardan oluşuyor. Yarışmanın ön elemesini yapan Türkiye jürisinde ise Yetkin Dikinciler, Nilüfer Açıkalın, Ümit Ünal, Ömür Gedik, Prof. Dr. Bülent Vardar, Bedir Acar, Başak Sayan ve Caner Ural yer alıyor.

Yunanistan ve Azerbaycan'ın konuk ülke olduğu bu yılki festivalde, Türk ve Türk Alman ortak yapımı filmlerin yanı sıra "Avrupa Film Forumu" kapsamında birçok Avrupa filmi de Almanca dublajlı ve ya Almanca-İngilizce altyazılı olarak gösterilecek.

- "Kardeşlik köprüsü kurmak istiyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Frankfurt Türk Film Festivali Başkanı Hüseyin Sıtkı, festivale bu yıl biri Kafkaslardan, diğeri Balkanlardan Türkiye'ye komşu iki ülkeyi konuk edeceklerini ve böylelikle kültürel bir barış ve kardeşlik köprüsü kurmak istediklerini söyledi.

Festivalin her geçen yıl büyüyerek daha etkili ve önemli bir yapıya kavuştuğunu belirten Sıtkı, "Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, filmlerin yönetmenlerini, senaristlerini, oyuncularını ve yapımcılarını gösterimler sonrasında sinemaseverle bir araya getireceğiz. Büyük bir yükün altına girdiğimizin bilincindeyiz. 15. yılımızda da beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyoruz" dedi.

Kültürler Arası Transfer Derneği tarafından düzenlenen Frankfurt Türk Film Festivali, Hessen eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Bilim Bakanı Boris Rhein, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici ve Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann himayesinde gerçekleştiriliyor.

15 yıldır Frankfurt Türk Film Festivali'nin başkanlığını yapan Sıtkı'ya, sosyal alandaki çalışmalardan dolayı, aralarında Federal Almanya Cumhurbaşkanlığı Liyakat Nişanı'nın bulunduğu birçok ödül verilmişti.

Kaynak: AA