Tersane Faciasında Bilirkişi Raporu Tamamlandı

İzmir’deki Alaybey Askeri Tersanesinde TCG Değirmendere adlı askeri römorkörün alabora olması sonucu 8’i asker 10 personelin şehit olmasıyla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı.

Tersane Faciasında Bilirkişi Raporu Tamamlandı
İzmir’deki Alaybey Askeri Tersanesinde, TCG Değirmendere adlı askeri römorkörün alabora olup 8’i asker 10 personelin şehit olmasında kusuru bulunan askerlerin yargılandığı mahkeme, bilirkişi heyeti görevlendirdi. Heyet, araştırmalarından sonra kazanın bakım havuzundaki ’teknik hesap hatasından kaynaklandığını, ölümlerin ise römorkör içerisindeki eşyanın kapıları kapatmasından dolayı boğulmalardan kaynaklandığını tespit etti. Ancak römorkör içerisindeki eşyanın bakım sırasında sabitlenmemesi, yeni bir cezai tartışmayı gündeme getirdi.

DENİZE İNDİRİLİRKEN YAN YATTI

Olay, Alaybey Askeri Tersanesinde, 23 Aralık 2013 tarihinde meydana geldi. İçel bölgesinde görevli, donanmaya bağlı TCG Değirmendere römorkörü, yapılan bakımın ardından denize indirilirken ’Y128’ numaralı havuzda yan yattı. Kazada, Astsubay Başçavuş Veysel Gündoğdu, erler Süleyman Mert Paşalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Semih Sözen, Serdar Baloğlu, Rıdvan Çöpçü, Yavuz Arslan, işçiler Cafer Kırbaş ve Ercan Biçer şehit oldu. 17 kişi de yaralandı.

Soruşturma kapsamında, olay günü havuzlama mühendisi olarak görev yapan sivil personel Ö.U. tutuklandı. Ancak daha sonra tutuksuz olarak yargılanmaya başlanan Ö.U. hakkında, ’taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek’ suçundan 3 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle Karşıyaka 1’inci Ağır ceza Mahkemesinde dava açıldı. Ö.U.’nun yargılanmasına halen devam edildiği öğrenildi.

Kazada yaşamını yitiren işçilerden Ercan Biçer’in ailesi Milli Savunma Bakanlığı’na 462 bin lira, Cafer Kırbaş’ın yakınları da 709 bin 500 lira maddi tazminat talebiyle dava açtı. Bu davaların görülmesine yine devam edildiği açıklandı.

ASKERLER ASKERİ MAHKEMEDE YARGILANMAYA BAŞLADI

Faciayla ilgili tersanedeki askeri görevliler, TCG Değirmendere Komutanı Deniz Yüzbaşı E.U., 2’nci Komutan Deniz Üsteğmen R.K., Başçarkçı Deniz Üsteğmen Ç.E., Başçavuş Y.Ç., Üstçavuş T.T. ve Deniz Üsteğmen Y.M.K hakkında ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçlamasıyla 2 ile 15 yıl arası hapis cezası istemiyle Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme daha sonra aralarında dönemin tersane komutanı emekli Deniz Albay M.Ö, tersanenin işletme müdürü Deniz Albay Ş.Y. ve Havuzlar Grup Komutanı Deniz Yüzbaşı A.Ö.’nün de bulunduğu askerler hakkında verilen ’kovuşturmaya yer olmadığı’ yönünde kararı kaldırdı, bu kişiler hakkında ek aynı suçlamayla iddianame hazırlanması kararlaştırıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNU HAZIRLADI

Yargılamayı sürdüren askeri mahkeme, römorkör kazasıyla ilgili araştırma yapması için askeri ve sivil uzmanlardan bilirkişi heyeti oluşturdu. Faciayla ilgili araştırmalarını tamamlayan bilirkişi heyeti, bir süre önce raporunu, yargılamanın yapıldığı Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesine sundu. Önemli tespitlere yer verilen bilirkişi raporunda, kazanın oluş nedeni olarak hesap hatası gösterildi. Rapora göre, Değirmendere Römorkörü, bakımın ardından ’Y128’ numaralı havuzdaki askılardan indirildiği sırada teknik hesaplarda hata yapıldı, bu nedenle ayakların düzensiz kalmasıyla yan yattı. Ancak rapordaki asıl dikkat çeken nokta, personelin çoğunun ölüm nedeni olarak gösterilen boğulmalar oldu. Çünkü, kaza sırasında römorkör içerisinde bulunan personelin, sabitlenmemiş eşyaların çıkış kapılarını kapatmasından dolayı çıkamayıp boğuldukları belirlendi. Ancak daha önce böyle bir kaza öngörülemediği için, römorkör içerisindeki hareketli eşyaların sabitlenip sabitlenmeyeceği ya da bu tür önlemleri kimin alması gerektiği gibi konularda, önceden bir düzenleme olmadığı ileri sürüldü. Bu durumun cezai sorumluluk getirip getirmediği ya da kimlere sorumluluk yüklediği yönündeki belirsizlik ile ilgili de askeri mahkemenin yargılama sonrasındaki karar vereceği ifade edildi.

Kaynak: İHA