Roman Dilini Tekrar Canlandırmak İstiyorlar

MERSİN -  İçel'de, Roman dilinin yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen "Romanes dinliyorum, Romanes konuşuyorum" projesi kapsamında 20 kişiye eğitim verildi.

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, federasyon binasındaki törende, AB Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün Programı tarafından fon desteği sağlanan projeyle, 20 Roman'a, 20 gün boyunca "Romanes" dili eğitimi verildiğini söyledi.

Kurs bitiminde sertifikalarını alan bu kişilerin, eğitmen olarak Türkiye'nin dört bir yanındaki Romanlara kendi dillerini öğreteceğini ifade eden Daylam, şunları kaydetti:

"Dil bilgisi, kelime yapısı ve konuşma dersi alan kursiyerler, hazırlanacak yaklaşık 150 sayfalık Romanes Dil Sözlüğü ile eğitimler verecek. Yüzlerce yıldan bu yana  konuşulan Roman dili, unutulmaya yüz tutmuş halde. Özellikle metropol kentlerde. Hatta Roman dernekleri yöneticileri bile Roman dilini bilmiyor. Yaptığımız istatistiklere göre bu oran yüzde 95 civarında. Projeyle dilimizin tekrar yaşatılmasını amaçladık. Türkiye'de 5,5 milyon, Avrupa'da 15 milyon Roman yaşıyor."

Daylam, "20 gün boyunca Roman dilinin gramer, kelime yapısı, konuşulması ve sözlük hazırlanması konusunda ciddi eğitimler verdik. Dilimiz unutulmaya yüz tuttuğu için bu çok önemliydi. Eğitim alan arkadaşlar bu dili yaygınlaştıracak" diye konuştu.

Uluslararası Roman Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Galjus de 20 günlük eğitim için bulunduğu İçel'in Roman kültürü ve dili için gerçek bir merkez olduğunu belirtti.

"Romanes" dilini öğrenmek isteyenleri görmenin kendisine büyük heyecan verdiğini anlatan Galjus, şöyle devam etti:

"İçel'de hala Romanes dilinin canlı ve yaşıyor olduğunu gördüm. Buraya geldiğimde insanlar 'Romes dilini bilmiyorum' diyordu. Derslere devam ettikçe onların Romanes konuşmaya ve dili tekrar hatırlamaya başladıklarını gördüm. Bu proje Avrupa'daki insanlar için de çok önemli. Çünkü Avrupa'da bulunan Romanlar, Türkiye'de yaşayan Romanların yaşamlarını, hangi dili konuştuklarını çok merak ediyor. Başarılı geçen bu eğitim sonucunda kursiyerlerimiz Romanes dilini hem yaşayacak hem de yaşatacak."

Kursiyerlerden Halil İbrahim Nurbel ise dilin yok olmasıyla kültüre ait benliklerin de unutulmaya yüz tutabileceğini söyledi.

Kursa katıldıkları için mutluluk duyduklarını kaydeden Nurbel," Bu kurs domino etkisi yaratacak. Aldığımız eğitimle bu dili bilmeyen arkadaşlarımıza öğreteceğiz ve unutturmayacağız. Dilimizi etrafımıza yayarak kültürümüzü de korumaya çalışacağız" dedi.

Kaynak: AA