'Karanlığı Yakanlar' Sergisi

İSTANBUL - Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde (TRSM) tedavi gören hastaların yaptığı eserlerin sergilendiği "Karanlığı Yakanlar" ziyarete açıldı.

Merkezin sorumlusu psikiyatri uzmanı Dr. Cenk Varlık sergiye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne bağlı, Bakırköy TRSM'de tedavi gören şizofreni hastalarını rehabilite ederek, topluma kazandırılmalarını sağlamak ve şizofreni hastalarına karşı oluşmuş kötü algıyı değiştirmek amacıyla sergiyi gerçekleştirdiklerini aktardı.

Toplumda, "şizofreni hastaları tehlikelidir" ve "işlevsellikleri yoktur" yönünde bir algının olduğunu kaydeden Varlık, bu algıyı değiştirmeye çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Bu hastalarımız, izole olmuş bir şekilde evlerinde kalırken, tek tek çıkarıp, merkezimize kazandırıp daha sonra rehabilite ettiğimiz hastalarımız. Bir yandan ilaçlarla tedavi ediyoruz. Bir yandan da buradaki psikologlar, hemşireler ve rehabilitasyon öğretmenleri eşliğinde bu tür ürünler oluşuyor. Bakırköy Belediyesi Sanatevi ve Kent Müzesi'nde bunları topluma sergilemek istedik. Ayrıca şizofreni hastalarının tedavi olduğu, diğer Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri de sergiye davet edildi."

- Karanfil: "2,5 ayda 67 tablo ortaya çıktı"

Merkezde tedavi gören hastalara ahşap yakma eğitimi veren Rabia Karanfil de 29 Haziran'da derslere başladıklarını belirterek, yaklaşık 2,5 aylık çalışmanın sonunda 67 tablonun ortaya çıktığına vurgu yaptı.

Merkezde çoğunluğu şizofreni hastası yaklaşık 40 hastayla çalıştığını dile getiren Karanfil, "Normalde TRSM'de, uğraş, resim, müzik ve spor gibi atölyelerimiz var. Onlara hiç katılmayan hastalardan da katılanlar oldu. Yaklaşık 10 yıldır TRSM hastası olup ilk kez atölyeye girmiş hastalar var" ifadelerini kullandı.

Karanfil, atölyeye katılan hastaların yapacakları tabloları kendilerinin seçtiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Resimleri bir yerden esinlenerek yapıyorlar. Bir hastamız, kendisini dalgalı denize benzettiği için, dalgalarla dolu bir denizi işlemek istediğini söyledi. Derslere katılana kadar hiç resim çizmemiş hastalarımız var. Hiç bir şekilde eline kalem ya da boya almamış hastalarımız var. O yüzden bir yerden esinleniyoruz ama inşallah yeni projelerimizde bunun da üzerine gideceğiz. Daha çok, onların ruh halini çizmeye yönelik projelerimiz de olacak."

Rabia Karanfil, 5-6 kişilik gruplar halinde yaptıkları dersleri musiki eşliğinde gerçekleştirdiğini ifade etti.

Sergi 4 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA