Sağlık Bakanlığı, Yaralı Hacıların Türkiye'de Tedavisi İçin Harekete Geçti

Sağlık Bakanlığı, kutsal topraklarda meydana gelen kaza ve izdiham olaylarında yaralanan Türk hacı adaylarının bir bölümünün tedavilerine Türkiye’de devam edilmesi için planlama yapıldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan’ın Mekke Şehri Mescid-i Haram ve Mina Bölgelerindeki kutsal topraklarda meydana gelen kaza ve izdiham olaylarında yaralanan Türk hacı adaylarımızın bir bölümünün tedavilerine ülkemizde devam edilmesi için Bakanlığımız tarafından gerekli nakil işlemleri planlanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Muzaffer Akkoca’nın başkanlığında, 25 hasta/yaralının ülkemize nakledilmesi için 1 genel cerrahi uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 anestezi ve reanimasyon uzmanı, 2 pratisyen hekim, 3 sağlık memuru ve 3 hemşireden oluşan UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) nakil hazırlıklarını tamamladığı vurgulanarak şöyle denildi:

"Bakanlığımız UMKE Timi tarafından hasta/yaralıların ülkemize nakledileceği C-130 tipi askeri uçağın ambulans uçak olarak hazır hale getirilmesi için gerekli tıbbi cihaz, tıbbi malzeme ile yeteri miktarda yiyecek, içecek ve battaniye ihtiyacı giderilmiştir. Bakanlığımızca oluşturulan 12 kişilik UMKE Timi’nin, 27 Eylül 2015 tarihinde Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan saat 17.00’da havalanarak 5 saatlik uçuş sonrasında Cidde Havaalanı’na iniş yapması ve yaralı Türk Hacılarımızın alınarak 28 Eylül 2015 tarihi saat 06.00’da Ankara Etimesgut Askeri Havalanı’na iniş yapması ve Ankara’da bulunan çeşitli hastanelere nakledilmesi planlanmaktadır. Türk hacı adaylarımızdan 8’i Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, 8’i Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, 1’i Yüksek İhtisas Hastanesi’ne, 1’i Ankara EAH, 3’ü Dışkapı EAH, 1’i Numune EAH ,1’i Sanatoryum Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne,1’i Keçiören EAH, 1’i de Gazi Devlet Hastanesi’ne nakledileceklerdir."

Ayrıca, tedavileri bölgedeki hastanelerde devam eden yaralı hacı adaylarının sağlık durumlarının Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda yakından takip edildiği vurgulanarak, ihtiyaç duyulması halinde yeni planlamalar yapılabileceği kaydedildi.
Kaynak: İHA