Mısır'ın Gazze'deki Tünellere Deniz Suyu Pompalaması

Hamas, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı Gazze sınırına deniz suyu pompalayan Mısır yönetimiyle anlaşarak Gazze aleyhine gerçek bir komplonun önünü açmakla suçladı

Hamas, Mısır'ın Gazze sınırındaki tünellerin yıkılması amacıyla deniz suyu pompalaması konusunda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Mısır yönetimiyle anlaşarak Gazze aleyhinde "komplo kurmakla" suçladı.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri yaptığı yazılı açıklamada, "Abbas'ın Gazze sınırına deniz suyu pompalayan Mısır yönetimiyle anlaşarak Gazze aleyhine gerçek bir komplonun önünü açtığını" belirtti.

Mısır'ın tünellere deniz suyu pompalanması konusunda Filistin yönetimiyle anlaşmalı olduğunu açıklamasının bunun en büyük delili olduğunu ifade eden Zuhri, "Gazze'ye felaket getiren Mahmud Abbas'a karşı ulusal duruş" çağrısı yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze sınırında yürüttüğü "güvenlik faaliyetlerinin" Filistin halkına ve Gazzelilere zarar verme amacı gütmediğini, bu konuda Filistin yönetimiyle anlaşma sağlandığını söylemişti.

Mısır ordusu, Gazze tünellerini yıkmak amacıyla sınır boyunca döşediği boru hattı üzerinden bölgede kazdığı hendeğe, 18 Eylül'de deniz suyu pompalamaya başlamıştı. Mısır yönetimi ekim ayından beri Gazze sınırında, özellikle de Refah kentinde 2 kilometrelik tünellerden arındırılmış alan oluşturabilmek için çalışmalar yapıyor.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden İsrail'in Gazze'ye sıkı bir abluka uygulamaya başladığı 2007 yılından bu yana, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar bölge halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ve akaryakıt geçiriliyordu.
Kaynak: AA