Mina'daki İzdiham

Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Mina'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği izdiham faciasından ötürü Suudi Arabistan'ı suçladı.

Lübnan'ın "El-Menar" televizyonuna konuşan Nasrallah, Mina'daki izdiham faciasından Suudi Arabistan'ı sorumlu tutarak, "Suud yönetiminin olaya ilişkin yaptığı soruşturmalara İslam dünyasının da müdahil olması" çağrısında bulundu.

Olayın son derece üzüntü ve acı verici olduğuna dikkati çeken Nasrallah, "Mina olayı, hacılar rencide edilerek siyasi bir çatışmaya dönüştürüldü. Mantıklı olan, Suudi Arabistan hükümetinin sorumluluğu üstlenmesi. Bu felakette vatandaşları hayatını kaybeden İran, Fas gibi ülkelerin yanı sıra olaydan yara alan diğer ülkelerden de temsilciler soruşturmalara katılmalı" dedi.

-Obama'nın DAEŞ'le mücadele stratejisi-

Nasrallah, ABD Başkanı Barack Obama'nın, DAEŞ'le mücadeledeki stratejisinin başarısız olduğunu ifade ederek, "Suriye'deki savaşın üzerinden 5 yıl geçti. Hedef Şam'ı ele geçirmekti. Bugün 'başarısızlık' sendelemeleri başladı" ifadesini kullandı.

Esed'in, Suriye krizinin çözümünün bir parçası olduğunu savunan Nasrallah, "Bunun nedeni, rejimin şu ana kadar direnmesi. Sığınmacıların Avrupa'ya akın etmesinin durması ve krizin çözümü Suriye'deki savaşın durmasına bağlıdır" diye konuştu.

-Rusya-Suriye ilişkileri-

Rusya'nın, Ortadoğu'da Suriye'den başka müttefiki olmadığını anlatan Nasrallah, uluslararası koalisyonun başarısızlığının bir sebebinin de Rusya'nın doğrudan müdahalesi olduğunu belirtti.

Nasrallah, "Rusya'nın tutumu oldukça kesin. Hizbullah olarak bizim tutumumuz da Suriye ve bölgedeki büyük tehlikelerin uzaklaştırılmasına katkı sağlayan her türlü güce sıcak bakmaktır. Hizbullah bölgesel olaylarda etkisi olan Lübnanlı bir grup. Bizim hakkımızdaki 'devlet içinde devlet yapılanması' sözü kabul edilemez" yorumunda bulundu.

Son bilgilere göre Mina'daki izdihamda 753 kişi hayatını kaybetmiş, 887 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA