Erdoğan'dan ABD'ye PYD cevabı

Kurban Bayramı'nı İstanbul'da karşılayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram namazı çıkışında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan ABD'ye PYD cevabı
Erdoğan'dan ABD'ye PYD cevabı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram namazını Emirgan Camii'nde kıldı. Tarabya'daki Köşkü'nden 07.15'te bayram namazı için çıkan Erdoğan, Emirgan Camii'ne geldi. Camiye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da geldi. Erdoğan, namaz sonrası açıklamalarda bulundu:

'BAYRAMA SIKINTILI BİR SÜREÇTE GİRDİK'

'Tüm İslam dünyasının kurban bayramını tebrik ediyorum. Her bayram bir diriliştir. Bu Kurban Bayramı'na çok sıkıntılı bir süreçte girmiş bulunuyoruz. Bu sıkıntılı sürecin ardından da malum 1 Kasım'da Türkiye bir genel seçim yaşayacak. Bu bir tekrar seçimdir, bir erken seçimdir ve bu seçimde milletimiz ferasetini ortaya koymak suretiyle inşallah bu sıkıntıları aşacak, güven ve istikrarı sağlayacak bir adımın kararını verir diye düşünüyorum ve milletimin tekrar bu dini bayramını, Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum .

ESED BURADA BİR BUTİK SURİYE KURMAK İSTİYOR


Rusya'nın tabii İran'la birlikte Suriye'ye vermiş olduğu destekler artık zaten gizli değil. Bunu kendileri de ifade ediyorlar. Temenni ederiz ki Rusya, bu süreçte dün yaptığımız görüşmelerin gereğini bir dayanışma içerisinde yerine getirmek suretiyle, ben dün kendilerine de ifade ettim, Esed burada bir butik Suriye kurmak istiyor. Butik Suriye, Şam'dan başlayıp Hama, Humus ve Lazkiye'yi kapsayan ki bu da Suriye'nin yüzde 15'ine tekabül eden bir bölgedir. Bu bölgede kendine ait, arkasında belli egemen güçlerin hakim olduğu, destek verdiği bir devlet kurabilmek, bu da tabii Akdeniz'e açılan bir yapı olması hasebiyle böyle bir yapıyı kurmak, derdi bu.

GÜVENLİ BÖLGEYİ ÖZELLİKLE İSTİYORUZ

Biz Suriye'de toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Suriye halkının terör örgütlerinden arındırılmış bir yapıya kavuşmasını arzu ediyoruz. Ama burada şöyle bir adım bizim en önemli talebimizdir. O da bir güvenli bölgeyi özellikle istiyoruz. Güvenli bölgedeki hedefimiz nedir? Türkiye'de şu anda 2 milyona yaklaşan bir Suriyeli mülteci var. Bu insanların ülkelerine dönme talebi var. Dolayısıyla Türkiye sınırında Suriye tarafında onlar için oluşturulacak bir güvenli bölgede, bunu birçok dost ülkelerle de konuştuk, oraya onların dönmesi, bir yerleşim planıyla oraya yerleştirilmesi, inanıyorum ki bölgede çok daha farklı bir havanın oluşmasına da vesile olacaktır.

SADECE TÜRKİYE'NİN BİR SORUNU DEĞİL BU DÜNYANIN SORUNU

Bunları da dün yine aynı şekilde Sayın Putin ile paylaştık. (Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde mültecilere ilişkin Türkiye'ye 1 milyar avro yardım konusunda) Böyle bir kararın alınmış olması isabetlidir. Çünkü aslında bu Avrupa Birliği'nin bugüne kadar atmış veya atacak olduğu bir adımdır. Temennim odur ki sadece Türkiye'nin sorunu değil bu sorun, tüm dünyanın sorunu. Şu anda bazı olumlu adımlar atılıyor ama bunun icrası bizim için çok çok önemli. İcrayı gördüğümüz anda biz de tabii bundan Türkiye olarak memnun oluruz. Bu süreci bekliyoruz Edirne konusunu Valimizle de görüştük. Farklı ülkelerin yaptığı zulmü de yapmak istemiyoruz. İnsani bir yaklaşım içinde değerlendirmek suretiyle ya kendi ülkelerine geri döndermek ya da belli bir süre buralarda misafir etme gibi bir adım atmış bulunmaktayız.

CİZRE'DE SANDIKLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ

Seçim güvenliğini sağlamaya yönelik bir adımdır. Farklı il ve ilçelerden de gelebilir.

ABD'NİN PYD AÇIKLAMASI


PYD ve YPG bunların hepsi terör örgütüdür, bize göre. Amerika, bu işte şu anda bedel ödemiyor, bedel ödeyen biziz ve PYD'nin yaptıklarını da YPG'nin yaptıklarını da bilen de biziz. Dolayısıyla bu yanlış bakışı, yanlış değerlendirmeyi herhalde tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum. Biz, DAİŞ'i de terör örgütü olarak görüyoruz, PYD'yi ve onun yanındaki bu tür kuruluşları, PKK yine aynı şekilde. AB de PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmiştir. Biz terör örgütlerinin elinde onların silahını görünce rahatsız oluyoruz.Sanıyorum sayın Başbakan ABD'de ortaklarla görüşmeleri olacak.