Petraeus, Evlilik Dışı İlişki İçin Kamuoyu Önünde Özür Diledi

WASHINGTON – ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) eski direktörü David Petraeus, evlilik dışı ilişki yaşadığı eski sevgilisine gizli bilgileri sızdırmaktan dolayı kamuoyu önünde özür diledi.

Biyografisini de yazan eski sevgili Paula Broadwell’e gizli belgeleri sızdırdığının ortaya çıkmasından sonra Kasım 2012’de CIA direktörlüğü görevinden ayrılan Petraeus, istifasının ardından ilk kez kamuoyu önündeki bir oturumda yer aldı. Petraeus, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nde ABD’nin Ortadoğu politikası konulu oturumunda konuştu.

Petraeus, oturumdaki sözlerine istifasına neden olan olaya ilişkin özür dileyerek başladı.

Yanlış yaptığını kabul eden Petraeus, “Dört yıl önce, itibarımı sarsan ve en yakınımdakilere acı veren ciddi bir hata yaptım. Bu, bana duyulan güvenin ve hayatım boyunca kendimi adadığım değerlerin ihlaliydi. Yaptıklarımı geri alabilmek için yapabileceğim hiçbir şey yok. Tek söyleyebileceğim insanları ne kadar hayal kırıklığına uğrattığım için üzgün olduğum” ifadelerini kullandı.

- "Washington, Esed'e karşı daha sert duruş sergilemeli"

Petraeus, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin ise bölgede yaşanan büyük değişikliğin Ortadoğu’nun modern tarihiyle aynı doğrultuda olmadığını vurguladı.

Terör örgütü DAEŞ’e karşı Irak’ta verilen mücadelenin “yeterli olmadığının” altını çizen Petraeus, ABD’nin Iraklı güvenlik güçleriyle ülkedeki diğer Sünni ve Kürt savaşçılara desteğini artırması gerektiğini belirtti.

Petraeus, Suriye meselesini ise “jeopolitik Çernobil” şeklinde tanımlayarak, sorunun etkisinin on yıllar boyunca süreceğini dile getirdi.

Suriye’de Washington yönetiminin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e karşı daha sert bir duruş sergilemesi gerektiğini savunan Petraeus, Suriye’de siyasi çözümün sağlanması için daha güçlü askeri plana ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Petraeus, koalisyon güçlerinin uçaklarınca korunacak bir “güvenli bölgenin” kurulmasını da desteklediğini aktararak, bu tür bir alanın hem sivillerin sığınmasında hem de ilave Suriyeli ılımlı güçlerin eğitilmesinde önemli katkı sunabileceğine işaret etti.

Eylemsizliğin ABD’nin ulusal güvenliği için riskler oluşturduğunu, bunu en iyi şekilde bugün Suriye’de görebildiklerini anlatan Petraeus, “Rusya’nın Suriye’de son dönemdeki askeri varlığını artırması, ABD’nin inisiyatifi ele almaması durumunda diğerlerinin, bizim çıkarlarımıza zarar verecek şekilde boşluğu dolduracağına dair hatırlatmadır” değerlendirmesinde bulundu.

Petraeus, “Ortadoğu’da olanlar Ortadoğu’da kalmayacak” uyarısında bulundu.

CIA’nın eski direktörlerinden Petraeus, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki işgal güçlerinin eski komutanı olarak da görev yapmıştı. Afganistan’daki komutanlığının ardından Eylül 2011’de CIA’nın başkanlığına atanan Petraeus, yaşadığı evlilik dışı ilişkinin kamuyouna yansıması ve gizli belgeleri Broadwell’e sızdırdığının ortaya çıkmasının ardından istifa etmişti. Petraeus, ABD mahkemesince 100 bin dolar para cezasına ve iki yıl gözetim cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: AA