Merkel, Schröder'in Biyografisinin Tanıtımına Katıldı

Almanya Başbakanı Merkel, selefi Schröder'i "pragmatist ve mücadeleci" olarak niteledi

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel selefi Gerhard Schröder'i överek "pragmatist ve mücadeleci" olarak niteledi.

Merkel, başkent Berlin’de, yazar Gregor Schöllgen’in Almanya’nın eski başbakanı Gerhard Schröder’in hayatının anlatıldığı "Gerhard Schröder-Biyografi" adlı kitabının tanıtımına katıldı.

Schröder’in de katıldığı tanıtım toplantısında Merkel, selefinin döneminde ülkede sosyal reformlar ve istihdam sisteminde reformlar yapılmasını övdü. Schröder'in Almanya’ya büyük hizmetlerde bulunduğunu söyleyen Merkel, ülkenin bugün ekonomik olarak güçlü olmasında o dönemde yapılan sosyal reformların önemli rol oynadığını ifade etti.

Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı da olan Merkel, kitabın etkileyici bir şekilde Schröder’in aile hikayesini de anlattığını belirterek, 1990’lı yıllarda yollarının kesiştiği Schröder’i "gücünün bilincinde, pragmatist ve mücadeleci" olarak tanıdığını kaydetti.

Schröder’i bugün bakanlar kurulunda görmek isteyip istemeyeceği yönündeki bir soruya karşılık Merkel, "Onunla da anlaşabilirdim. Schröder’in çok sayıda yeteneği var" yanıtını verdi. Merkel ayrıca, Schröder’in Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Genel Başkanlığı görevinden ayrılmasını doğru bulmadığını da ifade etti.

Güncel siyaset konusunda açıklama yapmayacağını ifade eden Schröder ise bir soru üzerine sığınmacı krizinin Almanya, Avrupa ve dünya için en büyük sınamalardan biri olduğunu belirtti.

2005 yılında Merkel ile görev değişimiyle ilişkin bir anısını anlatan Schröder, burada Merkel’in kendisine Başbakanlığın gizli belgelerinin nerede olduğunu sorduğunu ifade etti. Burada gizli belgelerinin olmadığını söylediğini belirten Schröder, "Bunun üzerine 'Çelik kasa yok mu?' diye sordu. Ben de 'Bir çelik kasa var' dedim" şeklinde konuştu.

Merkel’in bu çelik kasanın içine bakmak istediğini ve kasayı açtıklarını ifade eden Schröder’in, kasanın içinde Berlusconi’nin  saatlerinin olduğunu söylemesi basın toplantısında gülüşmelere sebep oldu.

Schröder, kitabın yazılması sırasında kendisiyle ilgili yapılan araştırmalarda, kendisinin de bilmediği çok yeni bir şeyler ortaya çıktığını, özellikle ailesine ilişkin bazı durumların kendisi için de sürpriz olduğunu kaydetti.

Kitabın yazarı Schöllgen de Schröder'in ailesi hakkında kendisinin daha fazla bilgiye sahip olduğunu belirtti.

Schröder’in hayatının anlatıldığı kitapta Türkiye ile ilgili konular da yer alıyor. Eski Almanya Başbakanı Schröder'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dost olduğu ifade edilen kitapta, Schröder’in 2009 yılındaki 65. yaş günü kutlamasına o dönem başbakanlık görevinde bulunan Erdoğan’ın da katıldığına ilişkin bir fotoğraf yer alıyor.

Merkel, 7 yıl başbakanlık yapan Gerhard Schröder'den 2005'te görevi devralmıştı.
Kaynak: AA