Kayseri Şeker Fabrikası'nda 61. Kampanya Dönemi Başladı

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, bu yıl yaklaşık 2 milyon 300 ton pancar işleyeceklerini söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın 61. kampanya dönemi, fabrikanın kantar alanında düzenlenen törenle başladı.

Akay, törende yaptığı konuşmada, çiftçilerin, güçleri yettiğince, ellerinden geldiğince kurumlarına sahip çıktığını, bunun da en iyi göstergesinin 11 Ağustos tarihinde yaptıkları genel kurulda yaşandığını belirtti.

Türkiye'de terörün ve bir takım ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu günlerde, Kayseri Şeker Fabrikası'nda büyük mutluluklar yaşandığını dile getiren Akay, "Kayseri şekerde iyi şeyler oluyor. Kayseri Şeker Fabrikası 61 yıldır çiftçisine hizmet etmek için kendisini baştan aşağı yeniliyor. Sadece bu sene için ocak ayından bugüne kadar görmüş olduğunuz fabrika için yapılan yatırım 12 milyon liradır. Gerek Kayseri şeker gerekse Boğazlıyan Şeker Fabrikası için dört senede 65 milyon lira yatırım gerçekleştirmişiz" diye konuştu.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın 4 il 28 ilçe 12 bölgede faaliyet gösterdiğini ifade eden Akay, şunları kaydetti:

"Kuruluşumuz 226 köyde, 2 fabrika için 8 bin 829 çiftçi ile üretim sözleşmesi gerçekleştirmiştir. Böylelikle 407 bin  dekar arazi üzerinde üretim gerçekleşecek. Bu üretim sonucunda 2 milyon 163 ton şeker pancarı üretilmek üzere sözleşme yapıldı. Bu sene yağışlar Cenab-ı Allah'ın rahmeti bereketi ile bol geçti ve şeker pancarımızın da bereketi arttı. En az 2 milyon 300 ton pancar işlemeyi ümit ediyoruz. Yani yüzde 8 dönem artışı bekliyoruz. Boğazlıyan ve Kayseri şeker fabrikamızda toplamda 335 bin ton kristal şeker üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca 465 bin ton yaş küspe, 30 bin ton kuru küspe üretmeyi hedefliyoruz. Bunların sonucunda 92 bin ton melas üretilmesi planlanmış durumda. İki fabrikadaki kuru küspe, yaş küspe, kristal şeker, melas üretimi sonucunda ve iştiraklerimiz ile birlikte Kayseri Şeker Fabrikası'nın bu bölgenin gayri safi milli hasılasına toplam 1 milyar 200 milyon katkısı olmasını bekliyoruz.  Çiftçilerimize bayram sonrası mazot dağıtımı başlayacak ve söküm başladığı için söküm avansı ödemesi yapılacak. Bunlarında yaklaşık 50 milyon lira tutması bekleniyor. Böylece şeker pancarı bedelinin yüzde 75'ni sökmeden önce ya da sökme esnasında ödemiş bulunuyoruz. Bu şekilde üreticilerimize katkı sağlıyoruz. Pancar bedelinin geriye kalanı geçen sene 17 Şubat'ta ödenmişti, bu sene ise 20 Ocak'ta ödenecek."

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde 61. dönemin ilk üretimine başlandı. Törende, ilk mahsulü fabrikaya getiren üç çiftçiye de bilgisayar hediye edildi.

Törenine, AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, AK Parti Kayseri milletvekili adayları Mustafa Elitaş, İsmail Tamer, İsmail Emrah Karayel, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile pancar üreticileri katıldı.

Kaynak: AA