UAEA Başkanı Amano, Parçin'i İnceledi

TAHRAN - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano'nun, Parçin askeri tesisini incelediği bildirildi.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, İran Atom Enerjisi Sözcüsü Behruz Kemalvendi, "Amano, bu incelemede hakkında asılsız iddialar bulunan bölümleri gezdi" dedi.

Amano, bir günlük Tahran ziyaretinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İran Atom Enerjisi Başkanı Ali Ekber Salihi'yle de ikili görüşmeler yaptı.

Öte yandan Amano, İran Meclisinde Nükleer Müzakerelerde Varılan Anlaşmayı İnceleme Komisyonu toplantısında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

İran, Parçin askeri tesislerinin gizli askeri bilgilerin ifşa olacağı gerekçesiyle incelenmesine karşı çıkıyordu.

- Parçin'le ilgili gizli anlaşma metni

Ağustos ayında UAEA ile İran arasında yapıldığı iddia edilen ve Parçin askeri tesislerinin denetimini içeren gizli anlaşmanın bazı maddeleri yayımlanmıştı.

"The Associated Press (AP)" ajansı, UAEA ile İran arasında 11 Temmuz 2015'de imzalandığı iddia edilen gizli anlaşmanın içeriğini yayımlamış, anlaşmanın, İran ve P5+1 ülkeleri arasında yapılan anlaşmalardan ayrı olduğu ve iki resmi görevli tarafından doğrulandığı ifade edilmişti.

Haberde, gizli anlaşma taslağından ele geçirildiği ileri sürülen bazı maddelerin içeriği de bulunuyordu. İran ile Ajans'ın Parçin sorunuyla ilgili olarak anlaştıkları belirtilen maddelerde, "İran'ın, Ajans'a askeri kaygıları da göz önünde bulundurarak yerlerin fotoğraflarını sağlayacağı" ve bu konuda mutabık oldukları belirtiliyordu.

Diğer maddede de "İran, Ajans'a Parçin tesislerinin içinden, dışından ve çevresinden olmak üzere fotoğraflar göndermek üzere" anlaştıkları bildiriliyordu.

Ajansın, faaliyetlerin teknik onayını sağlayacağı belirtilen bir diğer madde de "Faaliyetlerin, Ajans tarafından sunulan teknik şartnamelere uygun olarak ve İran onaylı malzemelerle gerçekleştirileceği" vurgulanıyordu.

Önlemlerin ardından, İran'ın davetlisi olarak UAEA Başkanın bölgeyi ziyaret edeceği ve İran ile Ajans'ın Parçin ile ilgili sorunlarla alakalı teknik yuvarlak masa toplantısı yapacağı bilgisine de yer verilmişti.

Bazı medya organları, UAEA ile İran arasında yapılan gizli anlaşmaya göre Ajansın, İran'a denetim yetkisini devrettiğini iddia etmişti. UAEA ile İran arasında normal denetim prosedürlerinin dışına çıkıldığı belirtilen haberlerde, Parçin tesislerinin denetiminde Tahran yönetimine, kendi uzmanlarını ve ekipmanlarını kullanmasına izin verildiği ileri sürülüyordu. Ayrıca haberlerde İran'ın, UAEA uzmanlarına, iddia konusu olan yerlerin videolarını ve fotoğraflarını "askeri kaygıları gözeterek" sağlayacağı da belirtiliyordu.

Kaynak: AA