İran'da ABD Karşıtı Gösteri

Bir grup üniversite öğrencisi, Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliğinin önünde ülkenin son yıllarda ABD'yle yakınlaşmasını protesto etti

İranlı üniversite öğrencisi bir grup, başkent Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliğinin önünde ülkelerinin son yıllarda ABD'yle yakınlaşmasını protesto etti.

Öğrenciler, düzenledikleri gösteride İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin "Büyük Şeytan Amerika" sözünün de aralarında bulunduğu bu ülke aleyhine söylediği 100 nitelemenin yazılı olduğu taş levhayı elçilik duvarına astı.

Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Gönüllü Güvenlik Güçleri'nin (Besic) üniversite öğrencileri tarafından düzenlenen gösteride konuşan Besic Üniversite Öğrencileri Sorumlusu Davud Guderzi, "Yıllarca bir grup bize 'ABD'yle bir araya gelirsek sorunlarımız bitecek' dediler. İki yıldan bu yana hükümet, büyük şeytan ABD'yle müzakere yapıyor. Söyleyin hangi ulusal sorunumuz halloldu ve zalim ambargolardan hangisini kaldırdılar?" dedi.

Gelecekte ambargoların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Guderzi, "McDonald's restoranlarında sandviç yemek isteyenler bilsinler ki ABD'nin İran'a nüfuz yolları kapalıdır" ifadelerini kullandı.

Gösterinin sonunda öğrenciler ABD, İsrail ve İngiltere bayraklarını ateşe verdi.

İran’da 4 Kasım 1979 tarihinde, ülkede “casus yuvası” olarak adlandırılan ABD Büyükelçiliği, üniversite öğrencileri tarafından kuşatılmış, bazı elçilik çalışanları rehin alınmıştı. Bu olayın ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kopmuştu.
Kaynak: AA