3. cinsiyet için yeni sıfat bulundu

Mr, Mrs ve Miss'e 'Mx' de katıldı. "Oxford İngilizce Sözlük, üçüncü cinsiyeti kabul etmiş oldu."

3. cinsiyet için yeni sıfat bulundu
Oxford İngilizce Sözlük, 28 Ağustos 2015'te İngilizce sözlüğe Mr (erkek), Mrs (evli kadın ), Miss (bekar kadın) hitaplarına cinsiyetini belirtmek istemeyen queer kişilerin kullandığı Mx. hitabını ekledi. İngiliz gazetesi The Guardian'a yazan Jacob Tobie bu bir gecede yaşanan değişiklikle Mx'in artık gizli bir terim olmaktan İngilizce'nin resmi bir parçası haline geldiğini söyledi.

Kendini ‘genderqueer' olarak tanımlamayı tercih eden Tobie, rezervasyon yaparken ya da bir form doldururken karşısına çıkan ‘cinsiyet' hanesindeki Mr, Mrs ve Miss arasında seçim yapmak zorunda kalmasının çok gergin, kafa karıştırıcı ve ezici olduğunu anlatıyor.

Çoğu insan için bunun çok kolay bir seçim olduğunu söyleyen Tobia, iki toplumsal cinsiyetin de dışında olanlar için bunun çok zorlayıcı olduğunu anlatıyor: “Hangi tuvaleti kullanacağımı hiç bilmiyorum, mağazaların hangi bölümünden alışveriş yapacağımı bilmiyorum ve benim cinsel kimliğimi anlayamayan insanlar tarafından sokakta çoğu zaman tacize uğruyorum. Bütün bu endişelerin yanında benim gibi insanların yüzleşmek zorunda olduğu en büyük konuysa kimliklerimizin çok nadir ciddiye alınması”.

Tobia, küçükken nötr cinsiyette bir hitaba sahip olmanın tek yolunun akademik olarak yükselip herkesin onu ‘Dr' olarak çağırması olduğunu düşündüğünden bahsediyor. Fakat üniversitedeki ikinci yılında bir profesörünün onu Justin Vivian Bond'la tanıştırmasıyla işler değişmiş. Tobia, Mx hitabını kullanan Bond'la tanıştırmasıyla artık doktora yapmasına gerek kalmadığını veya ‘Mr Tobia'yı kullanmak zorunda olmadığını anlamış.

Fakat çok az kişi tarafından kullanılan Mx'in yakın zamana kadar hiçbir sözlükte karşılığı bulunmuyordu. Tobia, Wikipedia'da sadece kısa bir açıklaması bulunan Mx'in formlarda, yaka kartlarında ve veri tabanlarında da kullanılmaya başlanmasının resmi bir tanınırlık olmadan mümkün olmayacağını söylüyor.

28 Ağustos'ta Mx'in Oxford İngilizce Sözlük'e eklenmesinin eşi benzeri görülmemiş bir değişimin başlangıcı olduğunu söyleyen Tobia, bunun batı dilleri düşünce yapısının ve kültürünün cinsiyeti nasıl algıladığını gösterdiğini ifade ediyor. “Mx'i sözlüğe ekleyerek Oxford İngilizce Sözlük gelecekte cinsiyetin sadece iki seçenekli olmayacağı fikrini kabul ediyor: İnsanların kendi cinsiyetine kendi terimleriyle karar vereceği bir dünya”.

Tobia, Mx'in sözlüğe eklenmesiyle ‘genderqueer', cinsiyet kabul etmeyen ve ikili cinsiyetten olmayan insanların haysiyet ve saygı çerçevesi içinde yaşayabileceklerini öngörüyor. Mx'in aynı zamanda Mrs ve Ms arasında seçim yapmayı reddeden feministler için medeni duruma odaklanmayan bir unvan olacağını da ekliyor.

Tobia yazısının sonunda yine de bir sözlük tanımından daha fazlasına ihtiyaçları olduğundan bahsediyor. Devletlerin nötr cinsiyetli kimlikler çıkarması, okulların cinsiyetsiz yurtlar açması, cinsiyetsiz umumi tuvaletlerin olması gerektiğinin üzerinde duruyor. Cinsel organımız ve doğumda söylenen cinsiyetimiz üzerine yorum yapılmayan bir dünyanın hayalini kurduğunu ama artık Mx hitabının kalıcı hale gelmesinden gurur duyduklarını söylüyor.